Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Zapečaćena knjiga

Što u ovom citatu iz knjige Otkrivenja znači „zapečatiti“:
A zatim će mi: "Ne zapečati riječi proroštva ove knjige jer vrijeme je blizu! Nepravednik nek i dalje čini nepravdu! Okaljan neka se i dalje kalja! Pravednik neka i dalje živi pravedno! Svet neka se i
dalje posvećuje!"
Djeluje kao da je Ivan dok je počivao u Duhu još nešto čuo, ali nije zapisao, tj. zapečatio ili sam ja to
krivo shvatila?


U Knizi proroka Izaije čitamo:
“Jahve je izlio na vas
duh obamrlosti,
zatvorio je oči vaše – proroke,
zastro glave vaše – vidioce.
Zato će vam svako viđenje biti kao riječi u zapečaćenoj knjizi: dade li se kome tko zna čitati govoreći: »De, čitaj to!« – on će odgovoriti: »Ne mogu jer je zapečaćena« (Iz 29,10-11).

Dakle, izraz «zapečaćeno» znači nedostupno, skriveno, zatvoreno. Ovdje se ne radi o doslovnoj zapečaćenosti (kao što se zapečaćeno pismo ne može pročitati – treba prije ukloniti pečat). Također se ne radi o drugačijoj vrsti skrivenosti, primjerice, neobjavljenosti knjige. Naprotiv, iz konteksta jasno razumijemo da je «pečat» koji štiti knjigu duhovan – radi se o nemogućnosti razumijevanja poruke, iako se same riječi razumiju.
Naime, Sveto pismo nadahnuto je Duhom Svetim i samo se u tom istom Duhu može i razumjeti. Ako Gospodin ne izlije svoga Duha, razumijevanje nije moguće. Naime, samo «Duh sve proniče, i dubine Božje” (1 Kor 2,10). Stoga nas i prvi papa – sveti Petar, opominje: “Ponajprije znajte ovo: nijedno se proroštvo Pisma ne može tumačiti samovoljno jer nikada proroštvo ne bî ljudskom voljom doneseno, nego su Duhom Svetim poneseni ljudi od Boga govorili” (2Pt 1,20).
Sličnu misao o zapečaćenosti Božje riječi nalazimo također u Knjizi o Danielu. Tamo čitamo naputak koji je anđeo Gabriel dao proroku: »A ti, Daniele, drži u tajnosti ove riječi i zapečati ovu knjigu do vremena svršetka! Mnogi će tumarati, i bezakonja će rasti.« Ovdje je Daniel taj koji treba knjigu zapečatiti. To bi moglo značiti da on ne smije tumačiti drugima smisao proroštva koje mu je dano. Razlog je taj što još nije došlo pravo vrijeme za to – njegova su proroštva usmjerena na dalju budućnost, na “vremena svršetka”.  
Međutim, u Knjizi Otkrivenja vidiocu je rečeno: “Ne zapečati riječi proroštva ove knjige jer vrijeme je blizu”. Dakle, suprotno nego u prethodnom primjeru, proroštva se ovdje odnose na vrijeme koje neposredno slijedi i zato je potrebno da se ne čuvaju u tajnosti, već da se objave i rastumače vjernima.

Neka te Duh Božji i dalje vodi u razumijevanju Svetoga pisma.

don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh