Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Hipnoza

Zanima me mišljenje Crkve o hipnozi i hipnoterapiji, mogu li je kršćani koristiti?


Poštovana!

Crkveno Učiteljstvo ne progovara o svakoj pojedinoj psihološkoj, psihoterapeutskoj, religijskoj i drugoj disciplini koja jest ili može biti povezana s vjerom. No, kršćanski stručnjaci s tih područja, slijedeći smjernice crkvenoga nauka, analiziraju te discipline i donose svoja mišljenja o njihovoj kompatibilnosti s kršćanskim životom. 

Tako kršćanski priručnik „Alternativna medicina“, objavljen s preporukom Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, sadrži i poglavlje o hipnozi.

Ističe se kako su kršćani podijeljeni kada je riječ o primjerenosti korištenja hipnozom. Bila je uspješna u kontroli boli te omogućila izbjegavanje ili reduciranje lijekova protiv bolova. Koristila se kao pomoć u opuštanju osoba koje se oporavljaju od psihičke ili fizičke traume. Druga su područja povezana s hipnozom manje sigurna. 

Ograničene je primjene jer je samo jedna od pet osoba dobar kandidat za bilo koju vrstu hipnoze. Za kršćane nikada nije mudro sudjelovati u estradnoj hipnozi. A nije mudro upuštati se ni u kakvu hipnozu, ako ne poznajete hipnotičara, njegove metode i religijsko vjerovanje. Jedan kršćanski hipnoterapeut upozorava da se ova tehnika može zlorabiti, pa i u smislu otvaranja demonskom utjecaju. Ali ako je riječ o kršćanskom terapeutu, koji hipnozom želi samo pomoći liječenju, valja reći da ima dokaza o tome kako takva tehnika može dovesti do pozitivnih promjena kod nekih, ali ne i svih ljudi.

Za daljnje informacije o ovoj temi i drugim smjerovima alternativnih terapija preporučujem ti spomenuti priručnik.

Btb,

don Damir
Postavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh