Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Opravdanost kontracepcije u slučaju bolesti

U braku sam 4 mjeseca. Problem je što bolujem od teške autoimune bolesti zbog koje ne bih smjela ostati trudna, zbog zdravlja djeteta i vlastitog zdravlja. Četiri godine sam neprestano na terapiji teškim lijekovima koji bi vjerojatno ostavili teške posljedice na djetetu, a trudnoća bi meni vjerojatno pogoršala stanje. Razgovarali smo sa svećenikom o tom pitanju, on je rekao da u tom slučaju treba birati manje od dva zla i rekao nam da bi smjeli koristiti prezervative. Poslušali smo svećenikov savjet, i namjeravali smo koristiti prezervative dok se moje stanje ne popravi i dok ne budem mogla biti bez lijekova. No, pojavljuju mi se sumnje u korištenje prezervativa. Ne znam da li bismo cijelu situaciju oko bolesti i trudnoće trebali prepustiti Bogu i Njegovoj providnosti. Želim vam samo napomenuti da metoda prirodne kontracepcije - računanje plodnih i neplodnih dana nije osobito pouzdana u mom slučaju jer pijem lijekove koji mi utječu na ciklus i hormone.
Molim Vas za Vaše mišljenje o ovoj situaciji i puno zahvaljujem! KristinaPoštovana Kristina,

Suosjećam s Vama i uistinu mi je žao što Vam zdravstveno stanje nije dobro. No, vidim da vas savjest dobro služi.

Vaša savjest govori da nešto nije u redu. Savjest je Božji glas u nama koji rasvjetljava narav naših djela: koja su ili dobra ili zla. No, savjest može otupiti konstantnim ponavljanjem grijeha, tako da osoba koja grijeh čini više ne osjeća grižnju.

Svećenik je pogriješio. Sam je priznao da su prezervativi zlo. Manje, veće ili najveće — zlo je uvijek zlo. Kao što dobra djela donose dobar rod, tako i zla polagano, neprimjetno „nagrizaju“ i „uništavaju“ čovjekovu dušu.

Znam da Vam je teško u takvome stanju. Probajte se suzdržati dok Vam se zdravstveno stanje ne poboljša. Ili ipak, koristite prirodno planiranje obitelji, pokušajte pratiti plodne i neplodne dane ili neke druge prirodne metode i pustite Bogu da odluči.

Možete se obratiti na: http://www.fertilitycare.hr/

FertilityCare metoda praćenja plodnosti i vođenja kroz trudnoću.

Osobno poznajem jednu obitelj čija je majka imala 4 jako, jako teške trudnoće. Ima autoimunogenu bolest — sarkoidozu. Njeno tijelo je htjelo odbaciti bebu, kao da je alergično. Ležala je dugo i skoro cijelu trudnoću bila na infuziji.

Ipak, vjera ju je tjerala naprijed. Nije se zadržala samo na jednome djetetu. Ima sina i tri divne kćeri od kojih su se nedavno dvije udale i zatrudnjele, a i živjele su predbračnu čistoću.

Svi rastu u vjeri i ljubavi.

Ne znam jesam li shvatljiv, to su izazovi za našu vjeru. Vaša bolest je izazov, a i prilika da budete bliži s mužem. Pozitivna strana bolesti je da zbližava obitelj. Kad je dijete bolesno, otac i majka su uvijek uz njega; kada žena boluje, muž je dvori... Tu dolazi do zajedništva, zbližavanja, poniznosti itd.

Ako Vas zanima dalje, malo sam se raspisao (ali će Vam koristiti):

Protestanti su poklekli i odobrili kontracepciju u braku. Mnogi su se, vidjevši teške posljedice, počeli diviti Katoličkoj crkvi što je istini ostala vjerna do kraja. Da, Katolička crkva autentično naučava nauk Isusa Krista koji nas poziva na savršenost i svetost:

»Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!« (Mt 5, 48)

Naprotiv, kao što je svet Onaj koji vas pozva, i vi budite sveti u svemu življenju.

Ta pisano je: Budite sveti jer sam ja svet. (1 Pt 1, 15-16)

Ljudska spolnost je sveta. Ona je u samoj svojoj naravi slika živoga Boga. Iz teksta će te razumijeti veličanstvenu sličnost nas i Boga.

Zato svaki spolni čin treba biti u apsolutno slobodan, potpun, vjeran i plodonosan.

Muž se u apsolutnoj slobodi i vjernosti potpuno, cijelim svojim bićem predaje ženi, a žena prima njegovu ljubav i daje mu se kao on njoj. On davajući ljubav prima ljubav, a ona primajući ljubav daje, uzvraća ljubav. I njihova ljubav rađa novi život.

Ponavljam, u tekstu će te vidjeti kakve to veze ima sa Svetim Trojstvom i odnosom Krista i Crkve.

Ljubav je jednostavno otvorena životu, ne može biti zatvorena. Muž ne ljubi svoju ženu ako kaže: „Ženo želim tvoje tijelo, dušu, duh, ali ne i plodnost.“ Isto tako ni žena ne može reći mužu: „Daruj mi cijelog sebe, osim svoje plodnosti.“ Tu se očituje požuda.

Isus želi da budemo savršeni. On nam je dao cijeloga sebe slobodno, potpuno, vjerno i plodonosno. Ništa nije zadržao za sebe. Rekao je:

Ovo je moja zapovijed:

ljubite jedni druge

kao što sam ja vas ljubio! (Iv 15, 12)

On nam se daje u prilikama kruha i vina. Ulazi u nas, mi ga primamo i uzvraćamo mu ljubav. Plod toga sjedinjenja jest život u Duhu Svetome.

Predlažem da poslušate svoju savjest. Pouzdajte se u Božju providnost. Tražite rješenje za izliječenje ponajprije vašega srca, tj. tražite najprije kraljevstvo Božje, a sve će vam se ostalo nadodati. Molite Boga da vam otvori srce za Istinu, jer Istina će vas osloboditi.

»Ako ostanete u mojoj riječi,

uistinu, moji ste učenici;

upoznat ćete istinu

i istina će vas osloboditi (Iv 8, 31-32)

Ovo zvuči apstraktno, i uistinu, ne znam kako bih Vas mogao više utješiti. Znajte da je Bog savršena ljubav i milosrđe, iako se Isusov nauk o ljudskoj spolnosti čini pretjerano strogim. I jest, strog je, ali iz ljubavi. On ne odobrava kompromis, uvjetovanje, opravdanje za grijeh.

Kada je u pitanju istina i sveta stvarnost koja nas okružuje (zapravo mi smo sveta stvarnost, slika Božja, hram Duha Svetoga) dakle kada smo u pitanju mi, onda se svim silama bori da nas ne izgubi.

Čovjek treba biti svjestan svoje veličine. Vi ste žena. Žena je slika Neba na zemlji. U djevici Mariji Bog je boravio 9 mjeseci. Nebo je boravilo u njenoj utrobi! Gdje danas boravi Isus? U crkvama, u svetohraništu, tabernakulu.  Žena je svetohranište! Muškarac je slika Isusa Krista. On je bio muškarac. Muž je pozvan ljubiti ženu kao Krist svoju crkvu:

Muževi, ljubite svoje žene kao što je Krist ljubio Crkvu te sebe predao za nju da je posveti, očistivši je u kupelji vode uz riječ te sebi predvede Crkvu slavnu, bez ljage i nabora ili čega takva, nego da bude sveta i bez mane. Tako treba da i muževi ljube svoje žene kao svoja tijela. Tko ljubi svoju ženu, sebe ljubi. Ta nitko nikada ne mrzi svoga tijela, nego ga hrani i njeguje kao i Krist Crkvu. Doista, mi smo udovi njegova Tijela! Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; dvoje njih bit će jedno tijelo. Otajstvo je to veliko! Ja smjeram na Krista i na Crkvu (Ef5,25-32).

Muž treba u potpunosti dat svoj život za svoju ženu, a žena mu treba biti podložna, što znači da mu dopusti, da mu dozvoli i da mu se preda da je ljubi kao Krist.

Hodite u ljubavi Božjoj. Bog je milosrdna ljubav koja prašta svakome tko se iskreno pokaje. Pokajte se i u radosti primite u svoje srce riječ Božju. Dopustite da Vas Krist oslobodi grižnje savjesti. Slijedite nauk Katoličke crkve i uistinu će te biti slobodni.

Ako vas dakle Sin oslobodi,

zbilja ćete biti slobodni. (Iv 8, 38)

Vjera u Isusa daje slobodu. Katolička crkva čvrsto vjeruje i naučava njegov nauk. Njegov nauk je Božja djelotvorna i milosrdna ljubav. Samo je jedna istina, i svako odstupanje od istine jest laž. Isus je rekao: Ja sam Put i Istina i Život (Iv 14, 6).

Borba je to teška, ali spasonosna. Sami pobijediti ne možemo, ali s Kristom uistinu možemo.

Zaista, tko je vjeran Kristu, vjeran je sebi, svome mužu, djeci, ljudima. On nas poziva da ga slijedimo cijelim svojim bićem. Poziva nas da hodimo u Istini: sveti i savršeni.

Isus nas je otkupio od grijeha i ponovno pobožanstvenio te nam je tako ponovno dana mogućnost poziva da hodimo u savršenosti i potpunoj radosti života.

To sam vam govorio

da moja radost bude u vama

i da vaša radost bude potpuna.

Ovo je moja zapovijed:

ljubite jedni druge

kao što sam ja vas ljubio!

Veće ljubavi nitko nema od ove:

da tko život svoj položi za svoje prijatelje. (Iv 15, 11-13)

Njegov nauk jednostavno je poziv na savršenu ljubav prema Bogu, sebi i bližnjima = drugoga čovjeka gledati kao neprocijenjivo i veličanstveno ljubljeno dijete Božje.

Nemojte biti od onih koji nisu htjeli ni imali volje prihvatiti Isusove poruke ljubavi: Mnogi od njegovih učenika čuvši to rekoše: »Tvrda je to besjeda! Tko je može slušati?« (Iv 6, 60)

...

Otada mnogi učenici odstupiše, više nisu išli s njime. (Iv 6, 66)

Par redaka poslije Isus je upitao i dvanaestoricu:

Reče stoga Isus dvanaestorici: »Da možda i vi ne kanite otići?« Odgovori mu Šimun Petar: »Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! (Iv 6, 67-68)

U svijetu imate muku, ali hrabri budite – ja sam pobijedio svijet! (Iv 16, 33)

»I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta.« (Mt 28, 20)


Božji blagoslov,

Don Damir
Postavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh