Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Povratak nečistog duha

Zanima me odlomak iz Matejevog evanđelja (Mt 12,43-46) u kojem se navodi ponovno čovjekovo opsjednuće: ''Kada nečisti duh izađe iz čovjeka, luta kroz puste goleti i traži kakvo mjesto pokoja ali ga ne nalazi. (...) I on dođe, i nađe svoju kuću praznu, lijepo pometenu i ukrašenu. Tada otiđe i dovede još 7 drugih duhova koji su gori od njega. I poslije onome čovjeku bude gore nego što je bilo. Isto će tako biti i ovome zlome rodu.''  Što bi trebala značiti posljednja rečenica navoda i kako se ovo čitanje tumači? Martina


Draga Martina,

The Jerome Biblical Commentary (1968) navedeni ulomak komentira u sklopu Isusove rasprave s farizejima i nevjernicima koji su ga optuživali da nema božansku vlast. Opisujući stanje čovjeka iz kojega je izišao nečisti duh pa se naknadno vratio sa sedam drugih, tu sliku primjenjuje na "zli rod", tj. naraštaj koji mu se protivi. Vidimo da je "kuća" nakon izlaska zloduha bila čista i pometena, ali - prazna. To nas upućuje da demonska sila nije zamijenjena dobrim djelima već je ostala napuštena, ali neispunjena. Takvo stanje ne odgovara pravom obraćenju. Taj govor onda Isus primjenjuje na narod kojemu se obraća. Židovi Isusova vremena iskusili su dolazak Kraljevstva Božjega koje je uništilo vlast Sotone. Ta vlast je slomljena, ali nije prihvaćenja i potpuna Božja vlast. U tom slučaju čovjek/narod se ne može obraniti od Sotone vlastitim silama, već će pretrpjeti još veću njegovu navalu.

BTB,

Don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh