Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Slobodan izbor ili sudbina?

Don Damire,
ako se uzme u obzir da je svako dijete neiskvareno, sve dok ne razvije vlastito ja, postavljam sljedeću tezu: ,,Da je Hitler umro u prvoj godini života, umro bi kao dobar čovjek." Možete uzeti i sedmu, devetu, desetu godinu... Šta da ga je udario vlak ili ubio netko dok je još bio dijete? I tako, dolazim u nedoumicu je li nam svima sudbina već predodređena i ima li uistinu Boga, onakva kakva mi zamišljamo? Lijep pozdrav!Hvaljen Isus i Marija!

Dakako da ima Boga. O njegovu postojanju zaključujemo prvenstveno promatrajući njegove tragove u stvorenju i osluškujući njegov glas koji odjekuje u glasu naše savjesti. Tu je i njegova povijesna objava, koja dostiže puninu u Isusu Kristu, a o čijoj nam istinitosti iznutra svjedoči sam Duh Sveti, treća božanska osoba. Gospodin Isus i nama, kao nekoć apostolima, otvara pamet da možemo razumjeti Sveta pisma i u njima prepoznati pravu Božju riječ (usp. Lk 24,45). Isus na nas izlijeva obećanoga Duha Očevog, sveto pomazanje koje nas iznutra poučava o božanskim stvarima i uvodi u sve dublje zajedništvo s Gospodinom i to čisteći nas, prosvjetljujući i suobličujući nas samom Kristu (usp. 1 Iv 2,27). Tu su još brojni drugi svetopisamski retci koji govore o prisutnosti Duha Božjega u našim životima, pa ti preporučam da o njima razmatraš: Iv 14,26; Rim 8,26; 1 Kor 6,19; Iv 16,12-15; 2 Kor 3,17; Ez 36,26-27; Rim 5,5; Rim 8,9; 1 Kor 2,14...

Ovo zajedništvo s Bogom za kršćanina koji istinski živi vjeru nije tek prazna teorija, nego živo i životvorno, konkretno i neposredno iskustvo. Stjecanje tog iskustva uvjetovano je samo jednim – našim slobodnim predanjem samih sebe Bogu po vjeri, odnosno pristankom uz njegovu objavu.

Bog sve one koje poziva u život poziva ujedno i na svetost, na prisno zajedništvo sa samim sobom. Baš sve. Kako ćemo mi na taj poziv odgovoriti, druga je stvar. Normalan tijek ljudskog života podrazumijeva dostizanje dobi razuma u kojoj možemo svjesno i slobodno donijeti temeljnu odluku za ili protiv Boga, te u skladu s tim izborom živjeti u grijehu ili u milosti. Također, taj izbor osoba može promijeniti dok je živa, kako čitamo u Knjizi proroka Ezekiela.

Svaki dan života je Božji dar. Koliko je kome dano i zašto baš toliko, isključivo je njemu znano. Ako je i nekom djetetu Bog «učinio uslugu» uzevši ga s ovoga svijeta prije nego je grijehom upropastio svoj život, to je sigurno učinio u skladu sa svojim milosrđem i pravednošću, kao i sve drugo. Bog, dakako, zna i kako će svatko od nas koristiti svoju slobodu. Međutim, to Božje «znanje unaprijed» nipošto ne umanjuje našu slobodu, a onda niti odgovornost. U tom smislu nema sudbine kao neke sile koja umjesto mene određuje hoću li živjeti u blagoslovu ili prokletstvu sada i u vječnosti. Ni Hitleru, ni meni, ni tebi, niti ikome spasenje u krajnjoj liniji ne ovisi ni o kome drugome osim o nama samima.

Btb,
don Damir   Postavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh