Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Kako razuvjeriti pripadnike drugih sljedbi

Don Damire,
prijatelj mi je član jedne nove korejske crkve u Zagrebu koja ima članove na svim kontinentima. Ona uči da je Krist ponovno došao u tijelu, djelovao polovinom 20. stoljeća, bio oženjen i ima djecu, trideset sedam godina propovijedao. Također da je ponovno vratio slavljenje Pashe što je Katolička crkva ukinula. S tim čovjekom također je djelovala i još sad djeluje Nebeska Majka (koja ima četvero djece) koja je još živa i koja je nešto kao ženski bog u Koreji i kojoj dolaze hodočastiti iz cijelog svijeta. U molitvama ne upotrebljavaju Ime Isusovo, mada priznaju Kristovu žrtvu na križu, već mole u ime tog "nazovi" lažnog Krista kojeg je ta crkva poslije njegove smrti proglasila Kristom. On je pokopan, a doći će i treći put onako kako vjeruje naša crkva.
Pokušala sam i dala sam si truda objasniti mu prema citatima iz Svetog Pisma o lažnim Kristima, ali se bojim da nemam dovoljno biblijskog znanja. On citira izvode i dokaze iz proroka Izaije i Otkrivenja što ga uče u njegovoj crkvi, a što može naizgled izgledati kao istinito za onoga tko ne poznaje dovoljno dobro Sveto pismo. Kako odgovoriti na sve ovo?
Unaprijed hvala na odgovoru.Poštovana,

Kada je netko uvjereni pripadnik određene sljedbe, u pravilu ga se ne može razuvjeriti s nekoliko rečenica.

Prije svega, radi se o određenom duhovnom stanju koje ga je dovelo do toga i drži ga u tome. Stoga je na prvom mjestu potrebno moliti, prikazivati svete mise i po njima vlastite duhovne žrtve za njega, kako bi se uklonile duhovne prepreke i pripremilo njegovo srce za primanje drugih milosti, pa i katoličke istine.

Drugo, razlozi odlaska u neku sljedbu nerijetko nemaju veze s vjerovanjem, nego s time da se osoba tamo osjeća lijepo prihvaćenom, poštivanom i voljenom. Situacija je teža ako je to još praćeno nekim lošim iskustvom s Katoličkom Crkvom. U takvim situacijama intelektualna rasprava malo što znači, jer problem se nalazi na drugoj, emocionalnoj razini. Tu je važno opraštanje drugima kako želimo da se i nama oprosti, više nego usvajanje novih informacija. Također, možda čovjek jednostavno ne poznaje bogatstvo katoličkih zajednica u kojima se također žive prisniji bratski odnosi, kao što je to Neokatekumenski put, različite karizmatske i druge molitvene zajednice, itd. Nerijetko ljudi tako odu drugdje jer u svojoj Crkvi nisu našli ljudsku podršku i zajedništvo, a usvajanje doktrine je tek sekundarna stvar.   

Treće, kao osoba koja je potvrđena – krizmana u Crkvi, imaš vlastitu odgovornost kao Kristov svjedok širiti i braniti vjeru. Ako nemaš dovoljno vjerskog znanja za to, postoji samo jedno rješenje – stekni ga! Za to ti stoje na raspolaganju brojni i nikad dostupniji izvori. Online možeš naći Katekizam Katoličke Crkve – u toj jednoj knjizi imaš cijeli polog vjere, praktički sve što jedan katolik treba vjerovati. Također, samo na stranici Studentskog pastorala možeš naći nekoliko stotina odgovora, od kojih će ti jedan dio sigurno i neposrednije pomoći da razjasniš neke stvari spomenutom prijatelju. Ni on vjerojatno nije profesionalni teolog, prema tome...

Samo ću ti svratiti pozornost na temu koja je vro važna i o kojoj možeš s prijateljem diskutirati, a to je apostolsko naslijeđe. Drugim riječima, to je povijesni kontinuitet koji Crkva ima od Krista i apostola, preko apostolskih nasljednika – biskupa, sve do danas. Taj kontuinuitet autoriteta, crkvenog zajedništva, bitno nepromijenjenog naučavanja, molitve, slavljenja i življenja vjere lanac je čije nas karike povezuju s Kristom. Nijedna druga kršćanska ili kvazi-kršćanska skupina ne može pokazati taj povijesni kontinuitet i tu je najlakše pokazati da se radi o ljudskim izmišljotinama, odstupanjima od one vjere koja je predana apostolima i koju su apostoli predali idućim generacijama.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh