Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Duhovi

Je li moguće da nas naši preci obilaze u takvom stanju i ako jest zašto to Bog dopušta? Je li to potrebno? Ako to nije moguće, o čemu se zapravo radi? Je li je to sve u ljudskoj glavi ili možda zapravo zloduh koji nas na taj način želi uhvatiti? Često razmišljam o tome i ne mogu naći neki pravi odgovor. Unaprijed Vam hvala!


Prvo je važno razjasniti što se misli pod „duhovima“. Folklorna vjerovanja pod tim pojmom najčešće podrazumijevaju neko stanje između života i smrti, stanje u kojem je duša napustila tijelo, ali ne i zemlju. S obzirom da čvrsto vjeruje u zagrobni život, takvo je stajalište Katoličkoj Crkvi strano. Smatramo da nakon smrti duša po svojim zaslugama odlazi u raj, pakao ili čistilište, iz čega proizlazi to da ne postoji neki oblik „dodatnog boravka na Zemlji“ prije odlaska u te prostore.

Međutim, možda možemo tvoje pitanje malo preformulirati i reći: Mogu li duše iz raja, pakla ili čistilišta povremeno dolaziti na zemlju? Tu je odgovor potvrdan. Iako su takvi događaji izvanredni, oni su dobro poznati u kršćanskoj povijesti. Dosta svetaca, pa i sam don Bosco, imali su priliku (po Božjem dopuštenju) vidjeti preminule duše. Čak i Biblija spominje takve slučajeve. Međutim, ono što je presudno važno za upamtiti jest da se takvi izvanredni susreti događaju uvijek i isključivo po Božjem dopuštenju i u svrhu nekog većeg cilja. To mogu biti poruke ohrabrenja, upozorenja, vizije i sl.

Prema tome, ne bismo smjeli gajiti strah vezano za takve pojave. Strah je više znak onog prvog, folklornog vjerovanja, u kojem duše koje lutaju zemljom samovoljno mogu napadati ljude i nanositi im zlo. S druge strane, ako znamo da se susreti događaju samo kao dio Božjeg promisla, ne bismo trebali imati straha niti bojazni. Katekizam inače ovu temu ne obrađuje posebno, ali se dotiče jednog važnog aspekta – da nipošto ne smijemo sami „izazivati“ takve susrete. To znači da se vjeri protivi svaki oblik „zazivanja duhova“, spiritizma i sl. Usp:

2115 Bog može objaviti budućnost svojim prorocima ili drugim svetima. No, ispravan je stav kršćanina u tom da se, u stvarima koje se tiču budućnosti, s povjerenjem preda u ruke Providnosti i da u tom pogledu izbjegava svaku nezdravu radoznalost. Nesmotrenost može biti manjak odgovornosti.
2116 Treba odbaciti sve oblike gatanja : tražiti pomoć od Sotone ili zloduhâ, zazivati duše pokojnikâ, ili vršiti druge radnje za koje se krivo misli da mogu "otkriti" budućnost.[45] Traženje savjeta u horoskopima, astrologija, gatanje u dlan, tumačenje znamenjâ i kockî, pojave vidovitosti, utjecanje medijima - sve to prikriva volju gospodovanja nad vremenom, poviješću i konačno nad ljudima, a ujedno i želju da se umilostive skrite moći. To je sve u proturječju s čašću i štovanjem, združenim sa strahopočitanjem prožetim ljubavlju, koje dugujemo samo Bogu.

BTB,

Don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh