Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Kako slijediti Isusa

Don Damire,
pročitala sam Eckharta Tolla: Moć sadašnjeg trenutka i Nova želja te A. de Mella: Svjesnost. Meni su knjige super, ali vidim da ima nedoumica kod katolika. Što vi kažete na te autore i knjige? Nismo li mi ljudi uistinu zarobljeni u svojim vlastitim mislima, većinom negativnim; mislimo o prošlosti, fantaziramo o budućnosti. Nikako nismo u trenutku. Da živimo u sadašnjem trenutku ne bi nam na pamet padale svakakve bedastoće koje vode u grijeh. Kako živjeti ono što Isus kaže: Pustite da sutrašnji dan brine sam za sebe. Kako umrijeti da bi živjeli? Kako okrenuti i drugi obraz? Kako služiti Bogu, a ne bogatstvu, da to bude srcem, a ne samo s ciljem da dođemo u raj? Hvala!


Poštovana,

mogu ti citirati samoga Gospodina Isusa: «Dosta je svakom danu zla njegova». Dakle, svako pretjerano bavljenje prošlošću ili budućnošću nije dobro. Prošlost treba prepustiti Božjem milosrđu, a budućnost njegovoj providnosti. No, s druge strane, sam Isus ponekad podsjeća svoje sugovornike na prošlost, a i najavljuje budućnost sve do posljednjih vremena. Dakle, življenje u sadašnjem trenutku, koje je svakako valjano načelo («sad je vrijeme spasa») ne treba krivo tumačiti kao potpuno slijepilo za prošlost i budućnost. Tako se i u samoj svetoj misi spominjemo i povijesti spasenja, a i naviještamo puninu koja tek ima doći i kojoj idemo u susret.

Na tvoja pitanja «kako» dajem odgovor u dvije natuknice:
- polako – pročišćenje, prosvjetljenje i sjedinjene s Bogom cjeloživotni je zadatak; treba se oko toga revno truditi, ali i biti vrlo strpljiv i ponizan, odnosno priznavati svoja ograničenja i ne nastojati na silu ih nadići
- Božjom milošću – koristeći sredstva koja nam je On stavio na raspolaganje: sakramente, razmatranje Svetog pisma, pobožnosti, duhovnu literaturu, katekizam, životopise svetaca, askezu (budnost u borbi protiv grijeha, post, vježbanje u krepostima), molitvene zajednice, duhovno vodstvo...)  

Na pitanja koja si postavila moglo bi se i puno preciznije i opširnije odgovarati, ali nadam se da će ti i ovo biti dovoljno za početak i kao poticaj da i sama na pravi način i na pravim mjestima potražiš ono što te zanima. Neka te Gospodin vodi i čuva na svim tvojim putevima.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh