Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Čistoća u braku vjernika i nevjernika

Don Damire,
može li se živjeti bračna čistoća u braku vjernika i nevjernika? Što ako jedan bračni drug želi prirodno planiranje a drugi isključivo kontracepciju? I ako vjernik ne može utjecati na nevjernika (osim molitvom), može li pristupiti vjernik sakramentima?


Poštovana,

hvala na tvojim pitanjima o bračnoj čistoći. Idemo redom.

Bračna čistoća može se živjeti u braku vjernika i nevjernika. Bračni moral je u osnovi nešto što proizlazi iz ljudske naravi, koja je svim ljudima zajednička. Tu se ne radi o nekim specifično vjerskim pravilima, kao što je npr. pitanje posta, odlaska na svetu misu, osobne molitve i slično. Radi se o naravnom pravu koje se tiče svih ljudi. Dakako da je vjernicima to lakše jer imaju dodatno svjetlo kršćanske objave i snagu sakramenata i molitve da bi to mogli uvjerenije i uspješnije živjeti.

Drugo, odgovor na pitanje «što ako jedan želi ovo, a drugi ono» glasi prvenstveno da takve bitne stvari treba razjasniti prije ulaska u brak, da ne bude takvih «nismo znali». Ako je ipak takva situacija nastala, treba se voditi odgovorom koji je Apostolska pokorničarna dala na jedno takvo pitanje:

«Ako muž u bračnom činu želi počiniti Onanov grijeh, to jest prosipati sjeme izvan organa poslije započetog bračnog čina, i ako ženi prijeti ili smrću ili teškim neugodnostima ako se ne prilagodi njegovoj pokvarenoj volji, prema mišljenju provjerenih pisaca, žena smije u tom slučaju na taj način imati odnos sa svojim mužem, budući da ona sa svoje strane sudjeluje u dozvoljenoj stvari i radnji, a mužev grijeh pripušta; to nju ispričava, budući da ljubav zbog koje bi ga trebala spriječiti, ne obvezuje pod takvim neugodnostima».

Ne vidim kako bi upotreba kontracepcije odudarala od ovog slučaja zloporabe bračnog čina. Dakako, ovo surađivanje u tuđem grijehu ne smije se željeti niti osoba smije sama griješiti (uzimajući sama kontracepciju).

Naravno da bi osoba u takvoj situaciji trebala i poduzimati sve da se takve prilike promijene.

Pod tim uvjetima, osoba ne griješi i može pristupati sakramentima.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh