Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Katolici i sudske parnice

Poštovani don Damire,
da li se kršćanin katoličke vjere smije pričešćivati ukoliko nije sa svima u miru (npr: ne razgovara s rodbinom zbog parnica koje vodi na sudu, ili svađe neke dr. vrste, uvrede i slično...) Što točno znači izraz "u miru"..? Da li kršćanin katolik smije voditi parnice na sudu (odnosno potraživati "svoje pravo" putem suda kada nema drugog načina, dogovora i slično). Hvala!Poštovani,

mislim da načelni odgovor na tvoje pitanje leži u Poslanici Rimljanima: “Ako je moguće, koliko je do vas, u miru budite sa svim ljudima!” (Rim 12,18).

Dakle, ideja je u tome da kršćanin treba nastojati živjeti prema blaženstvima, jedno od kojih je i “blago mirotvorcima, oni će se sinovima Božjim zvati”. Međutim, Apostol prepoznaje da ne leži sva odgovornost za dobar odnos na jednoj strani.

Mir je bogat biblijski pojam (hebrejska riječ je “šalom”), a podrazumijeva ispravne odnose među ljudima. To za kršćanina znači prvenstveno odnose ljubavi, iako to nipošto ne mora značiti odricanje od zahtjeva pravednosti.

Doduše, kršćanski je ideal s govora na gori: »Onomu tko te udari po jednom obrazu pruži i drugi, i onomu tko ti otima gornju haljinu ne krati ni donje. Svakomu tko od tebe ište daji, a od onoga tko tvoje otima ne potražuj« (Lk 6,29-30). Ipak, ovaj savjet spada na evanđeosko savršenstvo kojem treba težiti, dakle radi se o nečemu što treba doći iz postignute kršćanske zrelosti, a ne iz vanjske prisile. Dakle, da budem potpuno jasan, ne radi se o zapovijedi koja obvezuje pod grijeh, odnosno kršćanin ne mora tolerirati kršenje svojih prava. Dapače, kad nema drugoga načina, može ih ostvariti i sudskim putem.

Dakako, ako bi osoba svjesno i slobodno gajila neprijateljstvo prema rodbini, kidajući s njima odnose i izazivajući sablazan, time bi zapravo činila oblik duhovnog ubojstva i ne bi smjela na pričest.  

Vjernik će uvijek najprije zaviriti u svoju savjest, priznati eventualnu krivnju i tražiti oproštenje, a također će i nastojati učiniti što god se može da se postigne mir, možda nekakvom nagodbom i slično. Međutim, ako druga strana ne surađuje, ne treba sebe kriviti, nego predavati tu situaciju Gospodinu u molitvi.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh