Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Molitva časoslova

Hvaljen Isus i Marija!
Što je to molitva časoslova? Pokušavam ga molit što češće, i muž mi je prije neki dan rekao da bi i on molio ali nije znao što je to. Pokušala sam mu pojasnit ali nisam pronašla prave riječi da ga zainteresiram. Unaprijed hvala na odgovoru. Neka Vas prati Božji blagoslov.Uvijeke!

Budući da već moliš časoslov, siguran sam da već imaš neku ideju o njemu.

Najprije se može primijetiti da je to molitva u čijem se središtu nalaze psalmi i hvalospjevi – poezija Svetoga pisma, koje uokviruju pripadajući antifoni. Ti psalmi i hvalospjevi su različitog karaktera – ponekada više hvalbeni, ponekad zahvalni, ponekad prozbeni, ponekad su to tužaljke, ponekad pokajnički psalmi... Radi se o svestranoj i uravnoteženoj molitvi. Uz to, u časoslovu nalazimo himne, svetopisamska i otačka čitanja s otpjevima, prošnje i zaključne molitve.

Moleći časoslov, pozvani smo razmatrati o njegovom sadržaju, osobito promatrati vlastiti život u svjetlu tih riječi. Gospodin na taj način često daje različite spoznaje, utjehe, odgovore, ohrabrenja, poticaje i drugo putem ove molitve.

Zatim, to nije samo osobna, privatna molitva već (i) javna molitva Crkve. Upravo stoga nije nužno da uvijek pronalazimo sebe u raspoloženjima kojima odiše molitva časoslova – uvijek je netko u Crkvi žalostan i potreban pomoći (i kada sam ja sretan i osjećam se slavljenički), uvijek Crkva ima na čemu zahvaljivati i zbog čega slaviti Gospodina (i kada sam ja potišten). Dakle, radi se o molitvi cijele Crkve i za cijelu Crkvu (pri čemu ne treba zaboraviti da se Crkvi na različite načine pridružuju svi ljudi dobre volje). U svakom trenutku na nekom dijelu Zemlje netko moli časoslov (osobito svećenici i redovnici kojima je to i obveza, ali i brojni laici). U tom smislu radi se o molitvi u kojoj čovjek ugrađuje i pronalazi i sebe (i svoje bližnje), ali ga istovremeno ta molitva i nadilazi i smješta u jedan širi kontekst.

Taj kontekst čini i doba dana, zatim tijek crkvene godine (božićni ciklus, vrijeme kroz godinu, uskrsni ciklus) zajedno sa Gospodnjim, Marijanskim i svetačkim svetkovinama, blagdanima i spomendanima. Tako nas ova molitva ujedno i katehizira, poučavajući nas preko svojih sadržaja o značenju pojedinih otajstava koja se slave u određenom vremenu. Također, moleći časoslov, usklađujemo svoj životni ritam s liturgijskim ritmom Crkve.

Nadalje, izvor i vrhunac kršćanskoga dana jest Euharistija – sveta misa, vrhunski oblik molitve, osobito molitve hvale. Časoslov je pak svojevrsni nastavak te molitve kojim se blagoslov Euharistije zaziva na pojedine dijelove dana – radi se o posveti vremena.   

Časoslov je vrlo prikladan kao obiteljska molitva, budući da je svaka obitelj kućna Crkva. Prikladno je da vaš suprug, kao glava te obitelji, ne samo sudjeluje u toj molitvi, već da ju i predvodi. Predvoditelj obično započinje i zaključuje molitvu određenog časa, psalmi se mole naizmjence svaki stih, a ostali dijelovi po dogovoru.  

Nadam se da ćete u svjetlu rečenoga još više zavoljeti ovu prekrasnu molitvu i da će ona zaživjeti kao obiteljska navika u najboljem smislu te riječi.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh