Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Razne vrste molitve

Hvaljen, Isus i Marija!
Kako moliti? Često se u molitvi znam zbuniti zbog toga što mnoštvo literature predlaže razne molitve, devetnice i slično, za posao, za studij, za budućeg bračnog partnera... Međutim uvijek imam osjećam da takvim molitvama želim "požuriti" Boga ili da Ga zapravo "silim" da ostvari neke moje želje, a zapravo možda On uopće nema taj plan. Zapravo se najbolje osjećam kada molim na način da Mu se u potpunosti predajem i vjerujem Njegovom planu, međutim zbog mnoštva drugih molitava često se pitam griješim li u tome? Hvala na odgovoru, lijepi pozdrav i Bog Vas blagoslovio.


Uvijeke!

Što se tiče molitve, ona uistinu dolazi u bezbroj oblika, ali ipak možemo označiti one koji su kroz povijest Crkve najprokušaniji i najpotvrđeniji.

Najprije, to su psalmi. To je molitva izabranog naroda još od Starog Zavjeta, a i Gospodin ih je molio, čak i na križu (vidi Mt 27,46; Ps 22). Oni obuhvaćaju sva ljudska stanja i zato su savršena molitva cijele Crkve. To je bila osnovna molitva prve Crkve, pustinjaka i monaha, a i danas Psalme mole redovnici, redovnice, svećenici i mnogi laici u Božanskom časoslovu (kojeg imaš online, u knjižarama, na aplikaciji Nova Eva...). Časoslov se sastoji od molitvenih časova, od kojih su najvažniji Jutarnja i Večernja.

Drugo je molitveno čitanje Svetog pisma, lectio divina. Ono se tipično sastoji od nekoliko koraka:

- lectio – čitanje odabranog odlomka Pisma (preporucujem dnevna čitanja, također dostupna online i na Novoj Evi)
- meditatio – molitveno razmišljanje o pročitanome; nastojanje da se iznutra proživi određeni tekst, odnosno sagleda vlastiti život u svjetlu određenih čitanja
- collatio – ako se ovaj molitveni oblik izvodi zajednički, u grupi, prikladno je međusobno podijeliti svjedočanstva iz molitve
- oratio – molitva nadahnuta obavljenim razmatranjem
- contemplatio – molitvena usredotočenost na samu bit ili zaključak razmatranja, što može biti izraženo u jednoj slici ili rijeci; pogled ljubavi na samoga Gospodina koji je krajnji cilj molitve

Na trećem mjestu izdvajam molitvu krunice. Ona nije prvenstveno verbalna molitva, riječi su u njoj najčešće samo «zvučna podloga» za razmatranje pojedinih otajstava Kristovih: ponedjeljkom i subotom radosnih; utorkom i petkom žalosnih; četvrtkom otajstava svjetla; srijedom i nedjeljom slavnih. Marija, posrednica svih milosti i suotkupiteljica, uvodi nas u zajedništvo sa svojim Sinom, po kojem imamo pristup Ocu u Duhu Svetom. I ovdje povezujemo svoj život s Kristovim. Dakako, ova će molitva biti plodnija ako dobro poznajemo otajstva o kojima razmatramo, osobito iz Svetog pisma. Ako nam predmet o kojem trebamo razmatrati nije uopće poznat, ova se molitva može svesti na isprazno nabrajanje, što nikako nije njezina svrha.   

Nakon svete mise, koja je najizvrsniji oblik molitve, ove tri molitve trebale bi imati prioritet u životu katolika. Prva (časoslov) je liturgijska, službena molitva Crkve; druga (lectio divina) je privatna - osobna ili zajednička; treća spada u pučke pobožnosti. U njima je naglašeno upravo ovo o čemu ti govoriš: traženje Božjeg kraljevstva, upoznavanje Gospodina, suobličenje njemu i stavljanje njemu na raspolaganje, a ne puko nastojanje da se Boga «upregne» u ostvarenje nekih svojih planova.

Na četvrtom su mjestu ostale molitve ovisno o konkretnoj životnoj situaciji, osobnoj sklonosti ili posebnoj prilici (npr. pobožnost Srcu Isusovom na prve petke, molitva anđelu čuvaru i svecu zaštitniku, krunica milosrdnom Isusu, molitva sv. Josipu Kupertinskom prije ispita, molitva za duše u čistilištu, itd...).

Btb,
Don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh