Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Glazba drugih religija

Poštovani,
Naišla sam na jednu arapsku pjesmu pošto mi je jako zanimljiva njihova kultura. Pjesma mi se svidjela i naravno nisam imala pojma o čemu govori, našla sam engleski prijevod i u biti u pjesmi pjevaju Muhamedu; zapravo vrlo slično našim katoličkim pjesmama, jako lijepe riječi, kako ga mole za pravi put, rješenja, itd... Zanima me kako Vi gledate na to? Gledate li na to kao grijeh ili je sasvim svejedno o čemu pjesma govori?Poštovana,

glazbi se, kao i drugim stvarima, može pristupiti na različite načine.

Može joj se pristupiti, primjerice, s namjerom upoznavanja određene kulture ili religije, s namjerom glazbene analize, puke zabave ili s namjerom da se izrazi vlastita vjera.

O toj namjeri, odnosno pristupu, ovisi i ocjena je li određena glazba prikladna za kršćanina.

Ako glazbu promatramo kao nešto što istovremeno i izražava i oblikuje naše unutarnje stanje, treba biti oprezan s pjesmama drugih religija (a i s dobrim dijelom svjetovnih pjesama). Naime, te pjesme izraz su određenog duha i prenose utjecaj toga duha. A kršćanin bi svoj duh trebao nastojati što više izlagati Duhu Svetom. Njegovo je pak djelovanje prisutno i u drugim religijama (i u svjetovnoj umjetnosti), ali pomiješano i s djelovanjem drugih duhova, koji nisu tako sveti, ako me razumiješ.

Pritom ne želim reći da trebamo biti nekakvi čistunci koji će na silu slušati samo katoličku duhovnu glazbu i zatiskivati uši na bilo što drugo. Međutim, da trebamo biti svjesni duhovnog utjecaja glazbe i razlučivati što i kako puštamo u svoj duh, to svakako da.

Pritom će nam, ako budno osluškujemo njegove poticaje, Gospodin već dati da prepoznamo što nas vodi k njemu, a što nas od njega udaljava.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh