Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

„Duhovne“ veze

Jesu li duhovne veze (soul ties) moguće, te kako nastaju? Kako ih je moguće prekinuti?


Hvaljen Isus i Marija!

Sveti Pavao piše u Poslanici Korinćanima:

Ne znate li da su tijela vaša udovi Kristovi? Hoću li dakle uzeti udove Kristove i učiniti ih udovima bludničinim? Nipošto! Ili zar ne znate: tko uz bludnicu prione, jedno je tijelo? Jer veli se: Bit će njih dvoje jedno tijelo. A tko prione uz Gospodina, jedan je duh” (1 Kor 6,15-17).

Tumačenje ovog odlomka koje ću iznijeti nije službeni nauk Crkve, ali vjerujem da je dobar odraz njenog pastoralnog iskustva i općih načela duhovnog života.

Jednostavno rečeno, kada čovjek uz nekoga “prione”, s njim se i sjedini; sjedinjenje pak podrazumijeva snažan međusobni utjecaj.

To se prvenstveno odnosi na spolno sjedinjenje, ali i na druge intenzivne i za život važne odnose, koji mogu biti “ljubavni”, prijateljski, poslovni, obiteljski, vjerski, itd.

Ukoliko su neke od tih međuljudskih veza nastale i održavale se pod utjecajem grijeha, te veze negativno djeluju na nas; postajemo duhovno “svezani”, odnosno nesposobni za ostvarenje punine života u Kristovu Duhu. Logično je da se ta svezanost očituje upravo na području koje smo podvrgli utjecaju grijeha kroz spomenute duhovne veze.

Sam Gospodin Isus Krist je odriješio jednu “kćer Abrahamovu” od Stotonskih spona zbog kojih je bila pogrbljena (usp. Lk 13,16), a dao je i Crkvi na čelu s Petrom vlast vezanja i odrješivanja (Mt 16,19; 18,18).

Ta se vlast prvenstveno vrši u ispovijedi. Međutim, nijedan sakrament ne djeluje magijski, već traži naše sudjelovanje. Tako je kod grešnih veza s drugim osobama potrebno pokajanje, opraštanje (sebi i drugim osobama), odricanje od takvih odnosa (eksplicitno, u molitvi) i molitva da Gospodin prekine te grešne veze i izlije svoj blagoslov tamo gdje smo prethodno imali prokletstvo.

Dakako, ne radi se o tome da prekinemo svaki odnos s nekom osobom (ponekad bi takvo odreknuće bilo i teški grijeh, npr. u odnosu prema roditeljima), nego onaj odnos, odnosno dimenziju odnosa, koja je grešna (bilo zbog nezakonitog spolnog odnosa, manipulacije, idolatrije, navezanosti, zlostavljanja…). Važno je reći da je potrebno presjeći grešne veze i  kada smo prvenstveno bili žrtve tuđih grijeha.

Poznato mi je nekoliko zanimljivih iskustava na temu duhovnih veza.

Primjerice, jedan je momak bio godinama “ludo zaljubljen” u jednu djevojku. Idealizirao ju je – zapravo napravio od nje idola - i zauzeo prema njoj stav “bez tebe mi nema sreće u životu”. I tako mu je i bilo – trpio je veliku duševnu muku zbog toga što nisu zajedno i radio iracionalne stvari ne bi li stupio s njom u (romantičnu) vezu. Bio je to težak teret, gotovo prisila, koju ni sam sebi nije mogao racionalno objasniti. U jednom je trenutku shvatio da je pravi pravcati rob i pomolio se Bogu da ga oslobodi te navezanosti. Doživio je trenutno oslobođenje – kao da mu je “kamen pao sa srca” – i više nije imao nikakvih nezdravih sklonosti prema toj djevojci. Dapače, kao da su mu, kao svetom Pavlu, ljuske spale s očiju, pa se samom sebi čudio, što je uopće u njoj ranije vidio i na temelju čega si je u glavi sagradio konstrukciju da bi oni bili idealan par.

Drugi slučaj tiče se jedne djevojke, koja je bila zaručena, a zaručnik joj je poginuo. Godinama nakon toga nijedan muškarac nije ulazio u njezin život, iako se revno molila za bračnog druga i općenito živjela vjeru svim srcem. Jednom joj je “puknuo film” pa se požalila na to Bogu u molitvi i tražila odgovor zašto je to tako. Bog joj je pokazao da njene zaruke s pokojnim zaručnikom nikad nisu raskinute (u smislu da ih ona nije u svom srcu raskinula, odnosno ponovno postala “slobodna djevojka”). Tada je u molitvi ona raskinula tu navezanost i ubrzo zatim upoznala je svog sadašnjeg muža.

Kao što vidiš, ne radi se o bezazlenim stvarima, nego o važnom aspektu našeg duhovnog života. U slučaju potrebe možeš se u vezi daljnjih pitanja na tu temu obratiti duhovniku ili članovima molitvenih zajednica, koji imaju s time iskustva.   

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh