Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Opomena psovača

Poštovani don Damire, da li je teški grijeh neopomenuti psovača. Da li smijem ići na sv. Pričest ako nisam opomenula psovača teške psovke, ili to prvo trebam ispovjediti da bi smjela pristupiti sv. Pričesti? HvalaUvijeke!

Negativne dužnosti kao što su, primjerice, «ne ubij», «ne ukradi», «ne sagriješi bludno», «ne pretjeruj u jelu i piću», apsolutne su. To znači da obvezuju u svakoj situaciji. S druge strane, pozitivne dužnosti, kojima nas se potiče da nešto učinimo - pa tako i opominjanje psovača, nisu apsolutne. One ovise o određenim okolnostima, kao što su naš odnos prema psovaču, vjerojatnost da ćemo postići dobar učinak, moguće negativne posljedice koje možemo zbog toga trpjeti i tome slično.

Stoga su teški grijesi redovito vezani uz negativne dužnosti, a mnogo rjeđe uz pozitivne. Vjerujem da se i kod tebe vjerojatno ne radi o teškom grijehu, ali o tim stvarima posljednju riječ treba imati tvoja – što ispravnije izgrađena – savjest.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh