Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Molitva pravoslavne brojanice

Hvaljen Isus i Marija?
Ja sam prije nekoliko godina čitao knjigu Ispovjesti ruskog hodočasnika i knjiga me fascinirala i nabavio sam si tada brojanicu da mi posluži da lakše molim Molitvu srca - Molitvu Isusovu, Isuse Sine Davidov, smiluj se meni grešniku. Sad kad je moja žena to vidjela počela se buniti, da izdajem svoju vjeru. Inače, molim krunicu, idem svake ned. na misu, molim molitve sv Brigite. Je li dopušteno katoliku nositi brojanicu oko lijeve ruke i moliti se na nju kao neku vrstu meditacije i razgovora s Isusom? Hvala


Uvijeke!

Crkva se u povijesti pojavljuje kao «svjetlo s Istoka». Ako svijet već dijelimo na Istok i Zapad, onda moramo priznati da su i patrijarsi i proroci i Gospodin Isus i svi apostoli bili istočnjaci, da je Sveto pismo pretežno istočnog jezika i duha, da su kolijevka liturgije i teologije Jeruzalem, Antiohija i Aleksandrija, da su na Istoku održani sabori u Niceji i Carigradu od kojih bašitinimo Vjerovanje...

Uostalom, Crkva, za koju u Vjerovanju ispovijedamo da je jedna, bila je i u izvanjskom zajedništvu sve do nesretnog raskola 1054., a i nakon toga ostale su ili ponovno uspostavile puno zajedništvo s rimskim biskupom mnoge istočne Crkve. Stoga danas Katoličku Crkvu uz latinsku Crkvu čine i 23 istočne Crkve, od kojih jedna djeluje i u Hrvatskoj (grkokatolici Križevačke eparhije).

U tom smislu Crkva, kako lijepo govore posljednji pape, treba oba svoja plućna krila, Istok i Zapad. Samo u toj širini može Crkva za sebe reći da je uistinu katolička, sveopća. Uostalom, u Crkvi imamo različite obrede koji su istog dostojanstva i od kojih svaki ističe određeni aspekt Božjeg otajstva – stoga poznavanje drugih obreda može samo obogatiti neku osobu ili zajednicu. Također, ekumenski dijalog s nesjedinjenim istočnim Crkvama – koji je naša obveza, a ne tek opcija - hrani se tim međusobnim poznavanjem i zbližavanjem.  

U tom svjetlu, mogu samo pohvaliti to što si uz sadržaje svog, rimskog obreda, osobni duhovni život nadopunio i molitvom srca (o kojoj govori čak i Katekizam Katoličke Crkve u brojevima 435, 2616, 2667). Njen je sadržaj u potpunosti biblijski, zbog čega prigovori tvoje supruge postaju još teže shvatljivi. Također, svrha je te molitve postizanje neprestanog zazivanja Boga u srcu neizrecivim uzdasima Duha Svetoga, o čemu govori sveti Pavao i što je zajedničko iskustvo svetih Istoka i Zapada. Stoga vjerujem da će se i mišljenje tvoje supruge promijeniti upozna li malo bolje o čemu se zaista radi.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh