Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Bubrezi u Bibliji

Don Damire, možete li mi reći zašto se u Bibliji toliko često spominju bubrezi? Koji je razlog ili simbolika iza toga? Kruno


Dragi Kruno,

hvala ti na ovom zanimljivom pitanju.

Bubrezi su spomenuti više od 30 puta u Bibliji. Kada se radi o ljudskim bubrezima, oni se ponajviše spominju u Psalmima i u Knjizi proroka Jeremije, gdje ih se smatra sjedištem temperamenta, emocija, razboritosti, snage i/ili mudrosti, ovisno o konretnom biblijskom mjestu. Na pet mjesta spominju se kao organi koje pregledava Bog kako bi sudio osobi, dakle promatra ih se kao sjedište savjesti. Redovito se bubrezi spominju zajedno sa srcem, s kojim onda dijele simboličko značenje. Također se bubrezi spominju kao mjesto božanskog kažnjavanja prijestupa, osobito u Knjizi o Jobu. S time u vezi, prvih pet biblijskih knjiga spominje bubrege kao dio žrtvene životinje koji na poseban način pripada Gospodinu. Budući da žrtvena životinja zapravo stoji umjesto čovjeka koji je prinosi, možemo reći da njena utroba, u koju spadaju i bubrezi, zapravo predstavlja čovjekovu “nutrinu”, njegov duševni i duhovni život.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh