Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Kako pobijediti mržnju?

Zanima me kako nekog prestat mrziti? Znam da je to jako loše, ali imam osobe koje ne mogu smislit niti želim da su u mojoj blizini. BVBPozdrav!

Mrziti nekoga, kao i voljeti, jest prvenstveno odluka. Dakle, čin volje. Volja se uvijek treba ravnati po razumu, a kada bi to stvarno i bilo tako, nikada nikoga ne bi mrzili, i to iz više razloga. Prvi je taj da mržnjom razaramo ponajviše sami sebe. Mržnjom se, naime, zatvaramo za ljubav i praštanje, a samim time i za Boga koji je njihov izvor. A kada se odvojimo od Boga, izvora svakog blagoslova i vječnog života, ostaje nam samo put prokletstva i, u konačnici, vječne smrti.

Sudom kojim sudiš, bit ćeš i sam suđen. A milosrdni će zadobiti milosrđe, kako kaže Gospodin Isus u svojim Blaženstvima. Zato se odreci svake mržnje i oprosti od srca, da bi i tebi moglo biti oprošteno, kako moliš u molitvi Gospodnjoj. Ako te netko povrijedio, prikaži to kao žrtvu Bogu i zamoli ga da ti on u svojoj milosrdnoj providnosti to nadoknadi. Ako ti netko jednostavno ide na živce, sv. Josemaria Escriva ti savjetuje: «Ne reci da te ta osoba živcira, nego reci da te posvećuje». Jer, upravo su teške osobe važan dio onoga križa za kojega nam Isus govori da ga danomice trebamo nositi.

Btb,
don Damir
Postavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh