Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Kako znati je li pokojnik prešao u raj?

Don Damire,
u godini milosrđa potpuni oprost možemo namijeniti i za svoje pokojne. Ako po ovom potpunom oprostu kojeg smo namijenili i izvršili naš pokojni pređe u raj, da li je potrebno i dalje svakodnevno moliti za njega ili nju?


Poštovana!

Postoje potpuni i djelomični oprosti, kako za žive, tako i za pokojne.

Međutim, da bi došlo do potpunog oprosta vremenitih kazni, jedan od uvjeta je odsutnost bilo kakve navezanosti na grijeh, ne samo teški, nego i laki. Ukoliko taj uvjet nije ispunjen, ne dolazi do potpunog, već samo do djelomičnog oprosta. Ispunjenje ovog uvjeta nije tako lako provjerljivo; osoba sama u svojoj savjesti pred Bogom treba utvrditi je li se uistinu odrekla svakog grijeha.

Osim toga, postoji određena razlika između oprosta za žive i za pokojne. Naime, kada daje oprost živima, Crkva vrši svoju jurisdikciju, svoju «vlast ključeva» nad vjernicima. Međutim, duše umrlih ne spadaju više pod crkvenu jurisdikciju; sud nad njima pripada izravno Bogu. Stoga oprosti za pokojne djeluju kao molitva Bogu da otpusti vremenitu kaznu, bilo djelomično, bilo potpuno, primjenjujući zasluge Kristove, Bogorodice i svetih.

Iz prakse Crkve ne može se – pretpostavljam, iz gore navedenih razloga – iščitati nekakvo «davanje garancije» kada je u pitanju prikazivanje svete mise, molitava i žrtava za pokojne, odnosno nekakvo konačno određeno vrijeme ili količina. Uopće, bilo bi pomalo strano duhovnom životu nastojati staviti milosti u takve kalupe. Naprotiv, postoji molitva kao osobni odnos sa živim Bogom, koji će svakome od nas, bez sumnje, ako ga iskreno i ustrajno molimo, dati do znanja i kako i koliko se trebamo zauzeti za svoje pokojne.

Pritom ne moramo brinuti da bi neka od izmoljenih milosti mogla biti suvišna – osim što izmoliti oprost predstavlja zaslugu za onoga tko to čini, Bog bi milost oprosta u takvom slučaju (da je određena duša već izišla iz čistilišta), primijenio na druge (s moliteljem povezane) duše.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh