Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Fakultet temeljen na učenju Edwarda Bernaysa

Hvaljen Isus i Marija,
ove godine planiram upisati fakultet, i privukao me privatni fakultet Bernays, smjer menadžment komunikacija, s čime bi po završetku mogla raditi u odnosima s javnošću, PR, novinarstvo i slično... Ono što me interesira, da li se Bernaysovo učenje protivi našoj katoličkoj vjeri kao što je to naprimjer obučavanje za rad u Waldorf vrtićima?  Unaprijed Vam sa zahvaljujem.


Uvijeke!

Ako se na sve vjernike odnosi riječ svetoga Pavla «sve provjeravajte, dobro zadržite», ona ima još veću težinu za studente društveno-humanističkih znanosti. One su, naime, velikim dijelom prožete utjecajima koji nisu kršćanski, bilo da se radi o shvaćanju društvenih uloga, vrednovanju određenih povijesnih zbivanja, poimanju čovjeka, itd.

Tu ni područje odnosa s javnošću ne predstavlja iznimku. Tim više što je rad Edwarda Bernaysa neodjeljiv od Freudova, koji je pak obilježen antireligijskim postavkama i osobito antropologijom koja se ne podudara s onom kršćanskom. Također se Bernaysa povezuje sa slučajevima manipulacije putem propagande, što također nije indiferentno sa stajališta kršćanskog morala.

Treba, međutim, priznati njegov znanstveni i stručni doprinos u području odnosa s javnošću (kao i Freudov u području psihologije), a time i relevantnost studija koji se nadahnjuju njegovim radom.

U svakom slučaju, preporučam ti da studij odabereš u ozračju molitve i spremna slijediti Božju volju za svoj život, kako bi te Gospodin vodio pravim putem.

Kako god odabereš, trebat će ti razvijeno kritičko promišljanje i dobro poznavanje nauka vjere kako bi se mogla dobro orijentirati i ne izgubiti se u idejnim džunglama koje su ponekad opasnije od onih «pravih».   

U tvom studiju pratit ću te i ja svojom molitvom.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh