Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Oprostiti „u srcu“

Kako oprostiti nekome tko od nas nije tražio oprost?


Poštovani,

sveti papa Ivan Pavao II. naslovio je svoju poruku povodom Svjetskog dana mira 1997. ovako: «Pruži oproštenje i primi mir». Te nam riječi sve govore. Neopraštanje je poput zloćudne bolesti koja iznutra uništava čovjeka. Tek kada oprosti, čovjek prima duboki, pravi mir. Dapače, poznati su ne tako rijetki slučajevi kada je nastupilo čak i fizičko ozdravljenje od raznih bolesti nakon što su osobe oprostile onima koji su ih povrijedili. Dakle, ako ni zbog čega drugoga, treba uvijek i svakome sve oprostiti zbog svoga mira.

S druge strane, ako promatramo oprost kao odnos između dvije osobe, onda imaš pravo da je takvo jednostrano oproštenje nepotpuno. Ono je poput pružene ruke koja ostaje u zraku sama. Međutim, važno je da ta ruka pomirenja ipak bude ispružena, odnosno da se ne čeka pokajanje druge strane kako bi se oprostilo. Radi se jednostavno o oproštenju koje nije prihvaćeno, kao što i Bog nama sve oprašta, ali neki zbog svoje tvrdokornosti ne primaju to oproštenje i tako ostaju u grijehu.

Međutim, dovoljno je da mi u srcu nekome oprostimo. Nemamo obvezu trčati za onima koji su nas povrijedili i govoriti im da im opraštamo, niti smo uvijek dužni odustati od bilo kakve zadovoljštine ako nam se osoba ispriča. Jer, i mi smo kada sagriješimo prema Bogu dužni doći k njemu, pokajati se i prihvatiti primjerenu pokoru. Međutim, važno je da prema svojim dužnicima ne budemo stroži nego što želimo da Gospodin bude prema nama, jer «mjerom kojom mjerimo, mjerit će nam se» (Mt 7,2).

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh