Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Siromaštvo duhom

Dragi don Damire,
Isus kaže: ''Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko!'' (Mt 5, 3)
Možete li mi pojasniti značenje siromaštva duhom? Što to konkretno podrazumijeva i možemo li takvo siromaštvo smatrati vrlinom? Hvala


Poštovana,

kako Grci inače imaju osebujnu leksikografiju, tako ne čudi podatak kako i za riječ siromaštvo imaju više naziva. Tako se na primjer rijec ptohos koristila za najgori oblik siromaštva, predstavljalo je starije osobe, beskućnike koji kleče i mole da bi preživjeli. Upravo tu riječ Matej je izvorno koristio kod ovog blaženstva. Osoba je siromašna u duhu kada priznaje Bogu kako je jako slaba i kako je ništa bez Njega. Upravo tako ptohos je siromašan i priznaje kako neće preživjeti ako mu drugi nešto ne dadnu. To je stav vjernika koji se, kako kaže jedna molitva, “svemu nada od Božje dobrote”.

Dakako, blažena djevica Marija je nenadmašan uzor ovakvoga siromaštva duhom, ona koja se u svom hvalospjevu u Lk 1, 46-55 naziva “neznatnom službenicom Božjom” i sve što ima, svoje neusporedivo dostojanstvo zbog koje će je “svi naraštaji zvati blaženom” pripisuje samo “velikim Božjim djelima”, Božjem “svetom Imenu” i milosrdnom “pogledu” kojega je svrnuo na nju.   

Siromašan je u duhu, dakle, onaj tko nije «pun sebe», nego je ispražnjen od egoizma kako bi mogao primiti Božjega Duha, svaki svoj dan, dah i otkucaj srca i sve ostalo iz Njegove ruke kao nezasluženi dar. Siromašan je duhom onaj kojemu sav život i njegov smisao ovise o Bogu. Ovo blaženstvo opisuje onaj stav vjerničkog predanja koji je uvjet svakom daljnjem vjerničkom životu. Upravo se stoga i nalazi na prvom mjestu na popisu «Blaženstava».

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh