Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Estetska kirurgija zbog osjećaja manje vrijednosti

Još od djetinstva imam jedan problem koji mi je postalo teško nositi u sebi. Naime, imam izrazito klempave uši pa sam kao dijete zbog toga često bio „predmet zafrkancije“. Uvjek sam šutio, pravio se da mi ne smeta dok sam u sebi uvjek bio tužan i povučen. Nikome nisam govorio o tome, nosio sam u sebi problem s nadom da će nekako nestati. Ali sa svojih 25 godina isti kompleks je još uvjek tu, samo prekriven dužom kosom. Odlučio sam da ću se operacijom riješiti toga jednom za uvijek, ali me strah da time „potpisujem propast“. Ne smatram se egoistom, naprotiv uvjek sam se smatrao „manje vrijednim“. Znam, problem je nametnut od ovoga svijeta, ali ga nisam uspio prebroditi u svojoj glavi a „pod tepih“ ga više gurati ne mogu.
Zanima me stav katoličke crkve i vaše osobno mišljene. Hvala na razumijevanju.Dragi brate u Kristu!

Zahvaljujem na pitanju te na iskrenosti i povjerenju.
Crkva nema neko službeno stajalište o plastičnoj kirurgiji. Glavna tema Crkvenog nauka uvijek je odnos čovjeka s Bogom i s obzirom na njega promatra sve ostale ljudske djelatnosti. Tako da i ja, na ovo pitanje mogu odgovoriti jedino u odnosu na taj kriterij. Dakle, ono što bismo mogli prosuđivati jest tvoj unutarnji stav i sam cilj plastične operacije. Neki operiraju ili rade korekturu određenog dijela tijela iz zdravstvenih razloga, drugi zbog ljepote, samoprihvaćanja i prihvaćanja od strane odruštva, dok treći možda imaju neke nemoralne namjere (povećanje grudi, operacija spolnih organa – „promjena spola“, itd.). Plastična kirurgija, dakle, ne mora po sebi biti nemoralna niti protubožanska. Istina je da su estetika i poimanje ljepote ugalvnom društveno i kulturno uvjetovani. Budući da živimo u konkretnom društvu i kulturi, ljudi preferiraju i u prvom kontaktu prihvaćaju „ljepše“ ljude. No, znamo da je duhovna ljepota ona istinska ljepota koja izražava našu cjelovitu osobu. Ne zaboravi, da si, kako i sam kažeš, stvoren na sliku i priliku Božju; da si Njegovo ljubljeno dijete, da si unikat, jedincat i neponovljiv i upravo kao takav ovaj svijet obogaćuješ i činiš ljepšim.

Kompleksa se, istina, teško rješavamo. Savjetujem ti da postupiš prema svojoj savjesti. Ako misliš da ćeš operacijom riješiti problem kompleksa manje vrijednosti, te da ćeš dobiti samopouzdanje i da ćeš sebe više voljeti, onda pristupi operaciji. Ne zaboravi, važna je namjera i svjesnost o posljedicama koje slijede iz nekog čina.

Moli Duha Svetoga da te prosvijetli, nadahnjuje i vodi!

Božji blagoslov!
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh