Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Preparati za poboljšanje koncentracije

Pozdrav!
Dolaze ispitni rokovi i imam 2 teška predmeta pred sobom za položiti sada u 6. mjesecu. Iako imam još mjesec dana, jako se bojim da neću uspjeti te sam razmišljala o uzimanju biljnog napitka koji ima sličan učinak poput kave, dakle stimulira i održava budnost te pospješuje koncentraciju, samo dva puta jače. Znam da na taj način varam sebe i rušim svoje samopouzdanje, ali zanima me je li to konkretno grijeh? Imam osjećaj da ako krenem uzimati to, da ću počiniti neku vrstu "prevare" i da će mi se to vratiti, a s druge strane, jako se bojim da neću uspjeti i osjećam se nesigurno i anksiozno... Voljela bih čuti vaše mišljenje?


Poštovana,
zahvaljujem na pitanju i iskrenosti. Lijepo je što preispitujete svoju savjest i svoje postupke. Naime, poznato je koji su preparati zakonom dozvoljeni, a koji nisu. Oni koji su dozvoljeni dozvoljeni su upravo zato što su „prošli testiranje“ od strane stručnjaka koji su ustanovili da se određeni preparati smiju koristiti te da u umjerenim dozama nisu štetni za čovjeka. Svakako, ni u čemu ne valja pretjerivati.
Biljke su nam darovane od Boga te su nam potrebne za hranjenje, rast, razvoj i održavanje organizma. Mnoge od njih sadrže tvari koje nam pomažu u stimulaciji, u „buđenju“ organizma. Na svojevrstan način stimulira nas i običan šećer, koji nam je potreban da bismo „živnuli“ („Uzet ću malo čokolade da me malo podigne.“). Utjacaji koje imaju biljke poput marihuane protive se moralnom zakonu, zato što čovjeka dovode do izmijenjenog stanja svijesti, u kojem čovjek ne funkcionira normalno i gubi osjećaj za realnost.
Možda Vam i ovi odgovori mogu pomoći:
http://studentski-pastoral.com/index.php/pitajteKapelana/447
http://studentski-pastoral.com/index.php/pitajteKapelana/262
http://studentski-pastoral.com/index.php/pitajteKapelana/594
http://studentski-pastoral.com/index.php/pitajteKapelana/162

Često se nude razni homeopatijski preparati s kojima, kako sam gore naveo, moramo biti oprezni.
Dakle, umjerenim korištenjem prirodnih preparata za normalnu stimulaciju organizma ne varamo sebe pa tako  na varamo niti na ispitima. To je „zdrava“ stimulacija često potrebna da bi čovjek bolje funkcionirao u dnevnim obavezama i zadacima.

Ne bojte se! Zahvaljujte Bogu na darovima koje nam je dao u prirodi te ih koristite u prave svrhe s ispravnim namjerama!

Božji blagoslov!
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh