Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Kipić Bude kao dekoracija u domu

Poštovani don Damire,
Htjela bih vas pitati ima li kip Bude koji služi isključivo kao ukras u našem dnevnom boravku ikakvog utjecaja na naš život? Svi smo vjernici i odlazimo na misu, a mami komentiramo tog Budu, iako znamo da joj ništa ne predstavlja te se tako ona i opravdava, da joj nema nikakvo značenje nego eto isključivo zbog dekoracije i misli da sam preopterećena nebitnim stvarima. Stvarno vjerujem da nije svjesna eventualnog utjecaja, a uz to nisam ni ja sigurna ima li Buda kakvog utjecaja pa bi htjela provjeriti kod vas.


Poštovana!

Gospodin Isus Krist rekao je svojim učenicima: «Bit ćete mi svjedoci» (Dj 1,8).

To svjedočanstvo pozvani smo davati cjelokupnim našim životom u skladu s Božjom riječju.

To uključuje prvenstveno bogoštovlje, osobnu molitvu, rast u kreposti, njegovanje crkvenog zajedništva, sudjelovanje u apostolatu Crkve.

No, tu spada i ova simbolička razina. Blagoslovljena medaljica oko vrata, znak križa prije jela u studentskoj menzi, slika ili kipić Gospodina ili blažene djevice Marije u kući – svi ti mali znakovi također su svjedočanstvo naše vjere.

Kako je govorio sveti Ignacije Loyolski, «Sve neka bude na veću slavu Božju». Počevši od najmanjih stvari. Mi smo kao kršćani pozvani tako urediti svoj život da u njemu sve ima značenje, da sve bude sakramentalno, da nas sve na neki način uvodi u Božju prisutnost i izražava njegovu volju.  

U tom smislu, siguran sam da postoji prikladnija dekoracija za kršćanski dom od kipića Bude. Ako majci taj kipić uistinu nema nikakvo drugo značenje, neće joj biti problem odreći ga se. Dekorativnost predmeta ne bi na ljestvici vrijednosti smjela imati prednost pred pozivom na svjedočenje jedinog Spasitelja svijeta.

Budizam je miljama daleko od kršćanstva. Taj kipić stoga može djelovati i kao određeno antisvjedočanstvo i sablazniti određene osobe koje ulaze u vaš dom, počevši od župnika koji dolazi na blagoslov.

Stoga se nadam da ćete ubrzo poduzeti određene manje promjene u unutarnjem uređenju :)

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh