Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Molitva 'U ime Isusovo'

Poštovani don Damire,
Je li dopuštena molitva 'U ime Isusovo'? Vidio sam da se ta molitva moli po raznim molitvenim  zajednicamama ali na nekima se ne moli jer je navodno zabranjena.


Poštovani,

Mogu se pronaći dva različita objašnjenja:
http://www.bitno.net/vjera/je-li-dopustena-molitva-u-ime-isusovo-uzimam-vlast/
http://www.bitno.net/vjera/drugaciji-pogled-na-dopustenost-molitve-u-ime-isusovo-uzimam-vlast/

Međutim, molitva oslobođenja, kako pokazuju izvori iz prvih stoljeća Crkve, nije bila vezana za određenu službu, već se smatrala vlastitom svim kršćanima, prema Evanđelju po Marku u kojem stoji da će «oni koji povjeruju» između ostaloga «zloduhe izgoniti». Stoga tvrditi da kršćanin snagom svojega krštenja i krizme načelno ne može moliti takvu molitvu ide protiv samoga Svetog pisma, što je bitka u kojoj se može samo izgubiti. Drugo je pitanje kanonskopravnih ograničenja od strane mjerodavne crkvene vlasti. Danas je egzorcizam u latinskoj Crkvi pridržan biskupima i svećenicima koje on ovlasti, ali za druge molitve otklinjanja nema takvih ograničenja. To ne znači da je svakome preporučljivo moliti takve molitve. Tu se radi o Božjem pozivu, o stupnju duhovnog života, o savjesti pojedinca. Također, radi se o duhovnom boju gdje vjernik, po mogućnosti uz savjet duhovnika, treba razborito procijeniti svoje snage, kako nas uči samo evanđelje (usp. Lk 14,31-32). Također, treba poštivati naredbu biskupa ili župnika ako takva naredba postoji.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh