Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Prisilne misli kao kušnja

Obraćam vam se za pomoć jer ne znam više što da radim i što mi se događa. U molitvu su mi počele upadati na pamet bogohulne misli, pa čak i bludne. Osjećam se užasno jer ja ih uopće ne želim, nije mi jasno kako tako nešto može i postojat u mojoj glavi i često imam grižnju savjesti. Svaki put kažem Isusu kako ih se odričem ali one opet dolaze, kao da više ne mogu ni moliti. Ne znam kako da se s tim nosim. Molim krunicu i devetnicu Božanskom milosrđu, ali i tad su prisutne misli te pomisao kako za mene zbog tih misli više nema spasa. Nastojim tome ne pridavati pažnju i ne dopustiti da me zaokupe te ih ispovjedam ali opet se vraćaju (čak i u Crkvi) pa se pitam jesam li normalna. Također, sveta pričest mi daje duhovnu snagu da se nosim s gubitkom, ali ne znam smijem li se pričestiti ako imam te misli.


Ovo što proživljavaš jesu kušnje. To je neprijateljevo djelovanje koje Gospodin dopušta da bi se ti još više ukorijenila u Njemu i s njegovom pomoći, nadvladala te kušnje i napredovala u duhovnom životu. Netko tko prođe takvo čišćenje, takvu borbu, postaje puno odbojniji prema grijehu, svjesniji svoje slabosti i neprijateljskog djelovanja i zahvalniji Gospodinu koji nas od ropstva grijeha spašava. Također, treba biti svjestan onoga što kaže Apostol: »Tȁ vjeran je Bog: neće pustiti da budete kušani preko svojih sila, nego će s kušnjom dati i ishod da možete izdržati« (1 Kor 10, 13).

Ne samo da ti takve misli nisu grijeh, nego su i velika milost, jer Gospodin ne uvodi u takvu borbu nekoga tko za nju nije spreman.

Grijeh je samo pristati uz napast. Ponekad se osoba zbuni i ne može razlikovati napast i grijeh jer razmišlja – “pa ovo je u mojoj glavi, onda je valjda moje i ja sam za to odgovorna”, međutim, nije tako. Dok god ti takve misli ne želiš, a kada dolaze, tjeraš ih, ne brini. Istina, što brže reagiraš, znači da si duhovno budnija i snažnija, ali ako ti i treba koji trenutak da skužiš i reagiraš – nemoj se zbog toga uznemiravati.

Stoga ti zadrži poniznost i sabranost i kada ti se to dogodi, pomoli se, predaj to Gospodinu, zamoli ga za snagu da se možeš ubuduće još snažnije oduprijeti i nastavi dalje vedro i mirno. Sveti Franjo Saleški kaže, što smo ponizniji, to se manje čudimo svojim slabostima, a tu spada i podložnost đavolskim iskušenjima.

Razmisli da je cilj neprijatelja upravo da te odvrati od Boga – da te navede da misliš da ti nema spasa i da te spriječi da se pričešćuješ. Sveti Ignacije kaže da uvijek kada vidimo smjer đavolskog djelovanja, mi trebamo činiti – uprvo suprotno! Dakle, ti budi uvjerena da ti itekako ima spasa, da su te napasti tu za tvoju izgradnju, a ne za propast, i slobodno se pričešćuj ako si ispovijedila teške grijehe. Usput rečeno, ako si malo sporija u odbijanju tih napasti, to nipošto ne znači da si u teškom grijehu!

Mogla bi razmisliti o tome da si pronađeš duhovnika, s kojim bi redovito razgovarala o svom duhovnom životu, koji bi te ubuduće pratio i savjetovao, jer duhovni je život pun takvih izazova u kojima nam pomoć sa strane puno znači. Nije loše ni potražiti stručnu pomoć psihologa pogotovo onog koji je u vjeri, koji će zasigurno znati kako najbolje pomoći. Jel taj proces traje, i iziskuje puno vremena i rada na sebi stoga bi ovakva stručna pomoć zasigurno bila plodonosna.

Samo hrabro, Bog te ljubi!

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh