Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Posljedice samozadovoljavanja

Hvaljen Isus i Marija don Damire!
Do prije godinu dana sam se borila s pornografijom i samozadovoljavanjem. I sada kada sam prestala često mi se desi da u mislima ili u snovima vidim te slike. No, to nije sve. Često mi se dogodi kada spavam kao da osjećam da to činim i to me uvijek probudi. Ne znam jesam li to sanjala da činim ili sam stavrno počinila taj grijeh samozadaovoljavanja. Kao da je stvarnost, ali opet se ne sjećam je li se zapravo zbilo. I sada ne znam trebam li to reći u ispovijedi ili ne kad ne znam je li to bio san ili stvarnost. Molim vas, pomozite mi!


Uvijeke!

Ispovijed nam briše grijehe, ali ostaju nam određene njihove posljedice. Slično kao kada dijete razbije loptom prozor, ispriča se i bude mu oprošteno. Ali šteta – razbijen prozor – i dalje ostaje i tu štetu treba posebno popravljati.

Tako i bludni grijesi ostavljaju određene tragove u našoj duši i u tijelu i od tih se tragova treba postupno očistiti. Na taj se način utvrđujemo u suprotnoj kreposti - kreposti čistoće i zadovoljavamo Božju pravednost. Osim toga, ti nas tragovi prisjećaju na našu slabost, kako se ne bi uzoholili, već da bi ponizno rasli u odnosu prema Gospodinu.   

Moguće je da čovjek do neke mjere bude svjestan onoga što čini u snu, odnosno polusnu. U toj mjeri treba se i pokajati i ispovijediti. Međutim, vrlo je teško moguće da osoba u tom stanju bude sasvim svjesna onoga što čini, tako da se u pravilu ne radi o teškim grijesima. Osim toga, dok osoba i dođe do određene svijesti, može već biti tako spolno uzbuđena da dovršetak čina ne predstavlja neki autentični slobodni izbor, nego jednostavno slabost i nemoć oduprijeti se tada već presnažnoj napasti.

Radi se o klasičnoj taktici neprijatelja – kada na svjesnoj razini osoba prekine privrženost na grijeh, đavao napada na podsvjesnoj razini, u snu. Zapravo je to na neki način i pomoć za naš duhovni život jer bolje uviđamo kako se grijehom zlo duboko uvlači u sve dijelove našega bića i zarobljuje nas. Netko tko prođe takvo čišćenje, takvu borbu, postaje puno odbojniji prema grijehu, svjesniji svoje slabosti i zahvalniji Gospodinu koji nas od ropstva grijeha spašava.

Svakako te potičem da ustraješ u ovoj borbi i da činjenicu svoje slabosti ne uzimaš kao opravdanje, nego da se odupireš koliko god možeš, pa i «do krvi», kako kaže sveti Pavao.

Međutim, ako i sagriješiš, ili se barem osjećaš prljavo zbog takvih snova, nemoj gubiti mir. Naime, neprijatelj upravo želi na taj način uvući u tvoje srce najprije nemir, zatim očaj – na taj te nači odvoji od Gospodina, a onda si gotova – samo je pitanje trenutka kad ćeš tresnuti.  

Stoga ti zadrži poniznost i kada ti se to dogodi, pomoli se, predaj to Gospodinu, pokaj se koliko si svjesna krivnje, vjeruj da ti Gospodin oprašta, zamoli ga za snagu da se možeš ubuduće snažnije oduprijeti i nastavi dalje vedro i mirno. Sveti Franjo Saleški kaže, što smo ponizniji, to se manje čudimo svojim slabostima i padovima. Također, potrebno je da budeš strpljiva prema sebi. Budući da se grijeh nije preko noći ni ušao u tvoj život, nije čudno da ne želi preko noći ni otići.

Također, takvi snovi mogu služiti kao određeni «barometar grešnosti» po kojem nam Gospodin govori. U tim slučajevima takvi snovi nas upozoravaju na prisutnost grijeha u našem životu (koji uopće ne mora biti bludnost!).   

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh