Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Živjeti u čistoći unatoč prijašnjim odnosima

Prije 7 mj. sam stupio u vezu sa djevojkom. Dosta zajedničkoga vremena provodimo zajedno moleći se. Prije mjesec i pol dana na Hodočašću u Međugorju, čuli smo za hodanje u čistoći, te sada kroz razgovor odlučili smo živjeti u čistoći. Na žalost ja sam do sada imao odnos s drugom osobom, pa me zanima slijedeće pitanje: Da li ja svejedno mogu hodati u čistoći, ako sam već imao odnose. Dali je u čistoći dopušten francuski poljubac, držanje za ruke? Možete li mi ukratko reći što hodanje u čistoći dopušta, a što ne? Pozdrav, BVB


Poštovani!

Bez obzira na prijašnja iskustva, itekako je moguće da sada sa svojom djevojkom hodaš u čistoći.

Kako kaže jedna pjesma, «ljubav nije matematika», tako da ni pretjerano detaljna pravila za hodanje nemaju smisla. Međutim, ima smisla shvatiti određena načela.

Jedno od tih načela bilo bi da je nježnost za vrijeme hodanja dopuštena i korisna, a spolno uzbuđenje nije. Držanje za ruke, zagrljaj i neke druge geste trebale bi se pri tome redovito naći u prvoj skupini, a francuski poljubac u drugoj.

Drugo načelo - trebate biti iskreni prema sebi i jedno prema drugome – ako vas nešto uzbuđuje i zapravo uvodi u spolni čin, nemojte to raditi jer se tako bezveze mučite i dovodite u napast.

Mogli bi reći da je treće načelo redovita molitva. Kao što se mornari i planinari pomoću karte orijentiraju da ne zalutaju, tako nam i Božji glas koji progovara u molitvi pomaže da utvrdimo svoj duhovni položaj i na vrijeme primijetimo i ispravimo određena skretanja s pravog puta.

Preporučujem također i knjigu «Kršćansko udvaranje u svijetu naglašene spolnosti – vodič za katolike».

Blagoslovljeno «hodanje» i svako dobro želi ti
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh