Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

'Liječenje' kod hodže

Poštovani don Damire,
nekoliko moji prijatelja otišlo je na liječenje kod hodže. Rezultati su bili pozitivni, neki čak zadivljujući. Ja nisam upoznata sa tom praksom i ne znam o čemu se točno radi (spominju liječenje pomoću vode sa četri izvora). Kakav je stav Katoličke crkve o liječenju kod hodže? O čemu se točno radi? Ako je to pogrešno i na
štetu duše, kako da to objasnim ljudima koji ne poznaju nauk Crkve i koji u teškim bolestima žele samo ozdravljenje? Unaprijed zahvaljujem! BB!


Čovjeku su dani objava i razum, a svako traženje zdravlja izvan toga jest izraz nepovjerenja u Boga stvoritelja i objavitelja, grijeh protiv prve Božje zapovijedi, Crkve i vjere općenito. Kako je moguće vjerovati da je Isus Krist Sin Božji, pravi Bog i pravi čovjek, pun milosrđa i djelatan u svojoj Crkvi, a onda tražiti ozdravljenje negdje drugdje? To znači da je osobi koja takvo što čini zdravlje iznad Boga, odnosno da joj je samo zdravlje božanstvo. Također, time osoba svjedoči sama protiv sebe da joj je tjelesno zdravlje važnije od vječnog spasenja. Suprotno tome, Isus nas uči: «Ako te ruka ili noga sablažnjava, odsijeci je i baci od sebe. Bolje ti je ući u život kljastu ili hromu, nego s obje ruke ili s obje noge biti bačen u oganj vječni.  I ako te oko sablažnjava, izvadi ga i baci od sebe. Bolje ti je jednooku u život ući, nego s oba oka biti bačen u pakao ognjeni.» (Mt 18,8-9)

Jedno je kada musliman, kojemu je islam najbolje što poznaje, traži putem njega Božju pomoć, a sasvim je nešto drugo kada to čini kršćanin, kojemu je dana punina istine i sredstava spasenja. Kršćanin koji tako čini zapravo implicitno odbacuje svoju vjeru i svoje krštenje.

Kao što inače iz grijeha ne može proizići autentično dobro, tako i takva liječenja kod hodže imaju svoje loše posljedice, prvenstveno za dušu, ali i za tijelo onoga tko se u to upušta.

Bog nije protiv čovjekova zdravlja, dapače. Stoga je Isus tijekom svoje javne službe i ozdravljao one koje su bolovali od najrazličitijih bolesti i nemoći, dao je apostolima udio u tome poslanju, a i za sve one koji uistinu povjeruju pisano je da će na nemoćnike ruke polagati, i bit će im dobro. Tako je u Crkvi do danas prisutan sakrament bolesničkog pomazanja, kao i blagoslov bolesnika, a postoje i oni kojima je dana posebna milost ozdravljanja, u skladu s novozavjetnim naukom. Također, različita su svetišta puna zavjetnih darova osoba koje su po zagovoru svetih zadobile ozdravljenje, a i čuda koja se traže za proglašenje nekoga blaženim ili svetim redovito se sastoje u ozdravljenjima.

Iz svega toga vidimo da Bog želi zdravlje i ozdravlja, međutim nipošto na načine koji ne pripadaju objavljenoj vjeri, već podrazumijevaju miješanje istine i laži, odnosno nisu čisto djelovanje Duha Svetoga.

Uostalom, od Boga dolazi svako dobro, pa tako i zdravlje. Đavao ne može dati zdravlje, ali nam ga može, slikovito rečeno, skupo preprodati. Naime, on svoje usluge posredovanja uvijek naplaćuje, i taj dug u koji osoba dospijeva grešno tražeći zdravlje nazivamo prokletstvom. Taj se dug kasnije naplaćuje, bilo na području zdravlja dotične ili njoj bliske osobe, bilo na nekom drugom području života, a uvijek na duhovnom.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh