Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Multipla skleroza i ulje od konoplje

Bolujem od multiple skleroze već pet godina, djelomično mi je oduzeta ruka i noga. I sami znate što znači tjelesno zdravlje. Čuo sam da pomaže ulje od konoplje i u to sam se uvjerio na primjerima u udruzi u kojoj i jesam. Pošto još ne uzimam nikakve farmaceutske preparate savjetovali su mi da probam s tim. Problme je što je ovo ipak kod nas nelegalno pa sam vas htio pitati  što vi mislite o tome. Sve zemlje osim Balkana su je legalizirale za oboljele od Multipe.  Kod nas je 400€ za 1,5 mj. terapije na crnom tržištu. I to je teško nabaviti. Mislim da bi mi to pomoglo i ljudi koji bi mi to dostavili nisu u nikakvim religijama i sektama, oni jednostavno prodaju. Osim toga i u Hrvatskoj je njegova legalizacija sada tema rasprave u saboru od kraja ovog mjeseca. A znam da je to ulje u Hrvatskim pojmovima droga. Ipak Bog je u mom životu temelj, ali teško je vjerujte, jer isto tako znam što znači trčati i normalno hodati, a sada to ne mogu. Da li probati?
Mir ostao u vama.


Općenitu smjernicu za odgovor na tvoje pitanje pronašao sam u Katekizmu Katoličke Crkve, broj 2291:

«Upotreba droge uzrokuje goleme štete ljudskom zdravlju i životu. Osim kad je riječ o strogo propisanom liječenju, to predstavlja teški grijeh.”

Dakle, Katekizam predviđa iznimku u slučaju propisanog liječenja. U tom slučaju čini se da je riječ o činu s dvostrukim učinkom – ide se za medicinski opravdanom svrhom, a nuspojave se toleriraju. U tome je bitna razlika u odnosu na “rekreativnu” upotrebu droge.

Međutim, da bi se radilo o opravdanom, propisanom liječenju, potrebno je:
a) Da je ulje od konoplje medicinski djelotvorno
b) Da ga propiše mjerodavni liječnik
c) Da ne postoji manje problematična, a jednako učinkovita i dostupna alternativa

Vatikanska ljekarna objavila je još 2002. da ne drži takve preparate, “budući da postoje brojne dostupne medicinske alternative za olakšavanje boli i da ljekarna prodaje brojne takve lijekove”. Ukoliko ti je dostupna takva alternativa, svakako ti je preporučam – vjerojatno se treba dodatno raspitati oko toga. Najbolje bi bilo da tu priča i završi.

Ukoliko ipak ne bi bilo moguće doći do takve alternative, razmišljali bi na slijedeći način.

Liječnik ti ne može službeno propisati konopljino ulje budući da je nelegalno, ali ti svakako može dati stručno mišljenje i savjet. Budući da se radi o nesigurnom terenu, bilo bi bolje konzultirati se s nekoliko liječnika.

Što se same djelotvornosti tiče, čini se da je dosadašnja istraživanja donekle potvrđuju, iako ona nisu jednoznačna ili definitivna.   

Ukoliko bi se tri uvjeta ispunila, ostalo bi samo pitanje zakona.

Katolička moralna teologija poznaje krepost pod nazivom “epikeia”. Ravnajući se prema toj kreposti ponekad možemo prekršiti slovo zakona, ne zato da bi zanijekali pravednost, nego zato da bismo je ispunili. To je “nadzakonska” pravednost. Ona se ne primjenjuje proizvoljno, nego za to postoje prilično jasni kriteriji. Jedan od njih je i slijedeći: “ljudski je zakon defektan kada obdržavanje zakona, iako ni na koji način ne škodi općem dobru, škodi dobru pojedinca o kojem se radi, s time da je ta šteta ozbiljna i da nikakav zahtjev općeg dobra ne obvezuje osobu da dopusti to zlo”.

Čini se da bi, prema tome, u slučaju da ljudski zakon ostane tvoj jedini problem, i ako bi tvoje obdržavanje tog zakona dovelo do ozbiljnog zla za tebe, kako je gore navedeno, ti mogao legitimno odabrati korištenje ulja konoplje.  

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh