Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Životni problemi - posljedice reikija?

Dragi don Damire, imam pitanje vezano za reiki. Naime, mog supruga je kao 8. godišnjeg dječaka njegova majka vodila na tretmane reikijem. Navodno jer je bio nemoguć i vise nije znala kako da ga smiri. Moj suprug joj to jako zamjera jer je spoznao da to nije ispravno i smatra da je to odredilo njegov negativni put u životu (loše društvo, neuspjesi, kriminal). Bog nas je podario divnim brakom i sa dvoje zdrave, pametne i poslušne djece (uskoro troje:), no on kao da nema sreće sa zaposlenjem; ili firma u kojoj radi propadne ili prestanu ispaćivati plaće ili ga neko izigra za neki posao itd. i tako već godinama. Ja ne želim vjerovati da to ima veze s negativnim silama reikija ili nečim sličnim, vjerujem da Bog negdje da, a negdje oduzme. Kako da se on oslobodi tog pritiska iz prošlosti?
Hvala unaprijed, BVB


Poštovana!

Roditelji imaju duhovnu vlast nad svojom djecom. Zato, kada ih oni izlažu određenim duhovnim utjecajima, to ima veliku težinu. I kao što jedan roditelj može dijete krstiti i za njega se moliti, te ga tako izložiti utjecaju Duha Svetoga, moguće je i dati svoje dijete u ruke onima koji surađuju s Bogu protivnim duhovima, kao što je to slučaj i u reikiju. I kao što Duh Sveti donosi blagoslov, tako zli duhovi donose prokletstvo, koje se može odraziti na različite aspekte ljudskoga života.

Međutim, Bog je iznad svega i on ima zadnju riječ u našem životu, dakako, ako mu to dopustimo. Stoga bi pokajanje i odricanje od reikija (svojim riječima) te ispovijed (možda i životna) mogli po tom pitanju biti sasvim dovoljni. Ukoliko osoba u molitvi ipak osjeća nemir po tom pitanju i uvjerena je da je taj teret i dalje prisutan u njenom životu, bilo bi dobro javiti se svećeniku koji će izmoliti molitve otklinjanja. Ako je pak osoba inicirana u reiki (dobila od majstora određeni stupanj reikija), tada je situacija još daleko ozbiljnija. Po Zakoniku kanonskog prava takva inicijacija, pod određenim uvjetima, može dovesti čak do ekskomunikacije. U takvom slučaju valja se bez odlaganja javiti župniku, pa i biskupu, ukoliko župnik ne prepoznaje problem.

Gospodin pripušta i različite nedaće i protivštine u životu. Međutim, on to ne čini da bi čovjeka oštetio, već da mu to bude posebna prilika za rast u kreposti. Ako do takvog rasta ne dolazi, nego čovjek samo tone, a možda počinje i gubiti vjeru, to nije znak koji bi ukazivao na trpljenje po Božjoj volji.

Ipak, ozbiljno uzimanje u obzir vanjskih utjecaja nipošto ne oslobađa od potpunog preuzimanja odgovornosti za vlastiti život. To uključuje pojačano promišljanje, zalaganje i molitvu vezano za područje života koje se pokazuje osobito problematičnim.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh