Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Vjera i reinkarnacija

Koje je crkveno stajalište o reinkarnaciji?


Poštovani!

Poslanica Hebrejima u 9,27 otvoreno proglašava da je „ljudima jednom umrijeti, a potom na sud“. Kristovo je uskrsnuće, kojim nakon jedne smrti ulazi u vječnu slavu, također nespojivo s reinkarnacijom. To potvrđuje i praksa molitve i žrtve za mrtve, posvjedočena još u Starom Zavjetu, a potvrđena i naukom svetoga Pavla, koji govori o čišćenju i otplaćivanju kazni nakon smrti. Crkva je, u skladu s vjerom u uskrsnuće, oduvijek smatrala da se to odnosi na čistilište. To je također nespojivo s predodžbom o reinkarnaciji, koja čišćenje zamišlja kao nešto što se ostvaruje nizom ponovljenih utjelovljenja.

Pakao, kao konačno mjesto vječnih muka, tako obilno posvjedočeno u Svetome pismu, također se ne može uskladiti s reinkarnacijom kod koje ne postoji mogućnost konačnog samoodređenja za propast. Kod reinkarnacije se javlja i shvaćanje identiteta koje je nespojivo s kršćanskim nazorom. Naime, Bog stvara svakoga od nas jedinstvenog i neponovljivog u duši i u tijelu, te ćemo upravo takvi biti i u vječnosti. Reinkarnacija pak do tako shvaćenog identiteta ništa ne drži.

Tako dolazimo i do uloge tijela, koja je kod reinkarnacije svedena na potpuno nevažnu vanjsku ljušturu, u koju smo na žalost dospjeli, i iz koje se treba izvući. No, biblijska nam vjera otkriva materijalno stvorenje općenito, a ljudsko tijelo posebno, kao dobro. Dapače, sam se Bog utjelovljuje i upravo s tim tijelom ulazi u rajsku slavu. Na tome je utemeljena i sakramentalna ekonomija, koja materiju koristi za spasenje čovjeka, a u kojoj je samo tijelo shvaćeno kao stožer spasenja, a nikako kao tamnica.

Zaključno, reinkarnacija nije neko „slobodnolebdeće“ uvjerenje, već uvijek dolazi „u paketu“ nizom drugih vjerovanja hinduističkoga podrijetla.

Jednom riječju, reinkarnacija ni na koji način nije spojiva s objavljenom kršćanskom vjerom, čija je čuvarica Crkva. Postoje, doduše, neki koji žele na silu ostvariti takav spoj nespojivoga, ali je to u svjetlu cjelokupne judeokršćanske teorije i prakse jednostavno nemoguće. Za više informacija o tome preporučam ti zbornik „Reinkarnacija i/ili uskrsnuće“.

Btb,
don Damir
   Postavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh