Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Spavati s dečkom i spavati sa strancem

Je li isti grijeh spavati s dečkom za kojeg znam da me voli i kojeg ja volim i spavati s bilo kime?


Poštovana,

moguće je promišljati o razlici u težini grijeha. Ukoliko bi dvije osobe namjeravale sklopiti brak, čini se da bi taj spolni odnos bio nešto manje grešan od spolnog odnosa s nasumičnim neznancem. Naime, vjerojatnost je da bi jedan dio štete i rizika tog grijeha mogao biti manji.

Međutim, upuštati se u takvo razmišljanje, osim radi čisto akademskog interesa, bilo bi potpuno pogrešno. Naime, bračni čin izvan braka jest po sebi težak prekršaj šeste zapovijedi. Ukoliko se netko svjesno i slobodno odlučuje na ponašanje koje znači prekid odnosa s Bogom i istjerivanje Duha Svetoga iz svoga srca, kakve li mu koristi ili utjehe u tome što time zaslužuje nešto bolje mjesto u mjestu vječne muke?

Okolnosti, koje su nešto povoljnije kod para koji se namjerava ženiti, ne mijenjaju bit stvari, a to je da te osobe nisu u braku i da stoga oni spolnim činom ne izražavaju ono, što bi taj čin trebao izražavati. Nitko ne dovodi u pitanje da se ti i tvoj dečko volite. Riječ je samo o tome da ta ljubav, da bi se prikladno izrazila bračnim činom, treba biti doživotna, obilježavati vaš zajednički život i biti plodna. Nadalje, kao takva treba javno, svjesno i slobodno biti  posvjedočena i od Boga blagoslovljena. Jednom riječju, ta ljubav treba biti bračna.

Dakle, prava su pitanja - što je zapravo bračni čin i zašto Bog želi da se on sačuva za brak? O tome se može mnogo saznati iz knjiga sv. Ivana Pavla II. i Christophera Westa, kao i iz mojih DVD-ova na temu Teologije tijela. Neka te Gospodin u svemu blagoslovi i čuva.

don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh