Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Tetoviranje

U Levitskom zakoniku pise:
Ne urezujte zareza na svome tijelu za pokojnika; niti na sebi usijecajte kakvih biljega. Ja sam Jahve! (Lev 19,28) Jel ovo znači da je grijeh imati tetovažu? Ako nije grijeh, kako tumačiti ovaj citat? Da li se neka religiozna tetovaža ili citat iz Biblije smatra grijehom? Hvala!


Hvaljen Isus i Marija!

U Poslanici Hebrejima stoji:
„Da se dakle savršenstvo postiglo po levitskom svećeništvu - jer na temelju njega narod je dobio Zakon - koja bi onda bila potreba da se po redu Melkisedekovu postavi drugi svećenik i da se ne imenuje po redu Aronovu? Doista kad se mijenja svećeništvo, nužno se mijenja i Zakon.“ (Heb 7,11-12)

To ne znači da se promijenio moralni dio Zakona, kao Deset zapovijedi, budući da je on upisan u samu ljudsku narav. Međutim, promijenio se ceremonijalni dio Staroga Zakona, u koji spada i odredba koju spominješ.

Tako kršćane ne obvezuju, primjerice, ni ovi propisi:
- Ne stavljaj na se odjeće od dvije vrste tkanine. (Lev 19,19)
- A svinja, iako ima papak, i to papak razdvojen, ne preživa - za vas je nečista. Njihova mesa nemojte jesti niti se njihove strvine doticati - za vas su one nečiste. (Lev 11,7-8)

Međutim, ako nešto nije zabranjeno, ne znači ni da je poželjno. Također, valja uzeti u obzir da već samo tijelo predstavlja znak.  

Nadalje, ako se netko i odluči na tetovažu, treba pritom izbjegavati svaku sliku i natpis koji su protivni kršćanskoj vjeri. Također je potrebna razboritost – tetovirati nešto što je samo prolazni hir sigurno ne bi bilo pametno. Pričekati barem nekoliko mjeseci, da se ustanovi radi li se o nečemu prolaznom, svakako je dobra stvar. Uostalom, kršćanin će takvu odluku najprije dobro „provući“ kroz molitvu da bi stekao sigurnost primjerenu odluci koja obilježava za cijeli život.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh