Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Halloween i poklade

Zašto je Crkva protiv slavljenja noći vještica ili Halloweena, te koja je razlika između već navedenog i našeg običaja, poklada? Pozdrav


Pozdrav!

Prije svega, želim te uputiti na jedan odgovor koji sam već dao povodom pitanja o maškarama:
http://studentski-pastoral.com/index.php/pitajteKapelana/104

Nadalje, čini se da običaj maskiranja seže u starorimska vremena, kada su se održavale svetkovine Saturnalija i Januarskih kalenda. Kršćanstvo je nastojalo utjecati na to da se iz poklada isključe vjerski i moralno neprihvatjivi elementi, ali se sam običaj maskirane zabave održao. Također, ono je našlo svoje mjesto, bolje rečeno vrijeme, između božićnog i uskrsnog ciklusa. Stoga poklade završavaju uoči Pepelnice i predstavljaju svojevrsnu opreku ozbiljnosti korizme. Tako se mogu shvatiti i kao neko «privremeno opraštanje od životnih radosti» koje u korizmi ostaju u sjeni odricanja, kao i promišljanja i slavljenja Kristove muke.  

Halloween ili All Hallows' Eve znači jednostavno “noć uoči Svih svetih”. Radi se o danima kada posebno razmišljamo o smrti i onima koji su onkraj nje, bilo da se radi o dušama u čistilištu, bilo o onima koji već uživaju blaženstvo s Bogom. Određeni poganski običaji vremenski se preklapaju s ovim kršćanskim svetkovanjem. Ti utjecaji donose otvorenosti prema onostranome i nekršćanske elemente, bilo da se radi o mitovima i legendama, praznovjerjima ili magijskim ritualima i komunikaciji s duhovima (demonima). I ovdje Crkva nastoji uputiti vjerne da ne podržavaju okultno ili nemoralno, iako se običaj po sebi može obdržavati i na zabavan i poučan način.

Preporučujem vam knjigu fra Josipa Blaževića:
HALLOWEEN - POGANSTVO STARO I NOVO (Verirtas)

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh