Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Pokemoni

Koliko vidim, mišljenja o popularnom crtiću „Pokemoni“ drastično se razlikuju – ima onih koji ih smatraju uvodom u okultno, ali i onih koji naglašavaju da je u crtiću naglašeno prijateljstvo i druge pozitivne vrijednosti. Stoga Vas pitam za Vase mišljenje o tome, odnosno samo stajalište
Crkve oko „Pokemona“ - kako ih shvatiti? Hvala unaprijed i Božji blagoslov


Poštovana,
svakako je korisno razmišljati o tome što se nudi djeci i kako se roditelji i svi oni koji imaju udjela u njihovu odgoju trebaju prema tome postaviti. Iz onoga što mi je poznato (a nisam baš stručnjak za to područje), čini se da ima istine i u pozitivnim i u negativnim kritikama „Pokemona“.

Ustrajnost, prijateljstvo, trajno učenje znanja i vještina, hrabrost i druge vrline svakako imaju svoje mjesto u „Pokemonima“. Međutim, činjenica je da se (u pozitivnom kontekstu) konstantno spominju i koriste nadnaravne moći, koje bi možda lako mogli pripisati mašti i ocijeniti bezopasnima, kada neke od njih ne bi bile i previše slične stvarnim okultnim sposobnostima. Također, koliko sam shvatio, redovito se odvijaju borbe, koje pak nisu u funkciji obrane. Treći prigovor, povezan s prvim, jest da „Pokemoni“ navikavaju djecu na prihvatljivost čudovišta (pocket monsters – džepna čudovišta) i okultnih sposobnosti, te time otvaraju vrata prema sličnim sadržajima koji su u izravnijoj vezi s New Ageom, magijom, zazivanjem duhova…

Svakako da je preporučljivo u takvim „mješovitim“ stvarima, posebno ako ih je gotovo nemoguće izbjeći, poslušati savjet svetoga Pavla: „Sve ispitujte, dobro zadržite“. Tako bi se s djetetom moglo razgovarati, kako bi ono razlučilo dobro i zlo u sadržaju koji mu se nudi. Naravno, cilj bi bio da se dobro usvoji, a loše odbaci.

Međutim, postavlja se pitanje u kojoj je dobi dijete dovoljno sposobno sudjelovati u takvim, ponekad prilično suptilnim razlučivanjima. Stoga je opravdano razmišljati da je bolje djeci predložiti crtiće i igre u kojima se lakše razlikuju dobro i zlo. Uostalom, biblijske pripovijesti također nude junake čudesnih sposobnosti i veličanstvene događaje, pa zašto ne posegnuti (i) za njima? Upravo je tako razmišljao i jedan američki kršćanin, pa je kao pandan igrama „Pokemon“, „Yu-gi-oh!“ i „Magic“ razvio igru kartama „Redemption“ – „Otkupljenje“. U toj igri svaki igrač nastoji svojim Herojem spasiti 5 izgubljenih duša, što pak nastoje spriječiti Zlikovci suparnika. Postoje i druge, slične igre kojima se stvorila alternativa ili barem nadopuna spornim sadržajima. Ona maštu djece hrani, a istovremeno ih ispravno i realno duhovno odgaja i obrazuje. Nažalost, nije mi poznato da se takvo što proširilo i kod nas – to je odličan primjer kršćanske zadaće laika, osobito roditelja.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh