Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Europska unija

Poštovani,
Svjedoci smo da zadnjih godina učestalo iz EU stižu direktive oko takozvanih ljudskih prava, a iza tih direktiva stoji direktno zla sila grijeha i rasturanje naših temeljnih vrijednosti. Brine me što je moja i Vaša i naša Crkva u bliskom odnosu s EU i što je otvoreno pozivala Hrvate da se priključe EU. Možete mi  pojasniti ulogu naše Crkve, i nastoji li se Crkva uopće oduprijeti EU. Mnogi prijatelji iz zemalja članica EU mi kažu da je komunizam mala beba nasuprot ovom liberalano-demokratskom zlu u pogledu vjere, ljubavi, obitelji, i svih krščanskih temeljnih vrijednosti.


Poštovani!

Politički vođe koji su osnovali Europsku zajednicu za ugljen i čelik, preteču današnje Europske unije, bili su uvjereni katolici. Robert Schuman je bio vrlo odan vjeri te je javno potvrdio da papinske enciklike „definiraju katolički nauk i obvezuju u savjesti“. Konrad Adenauer i Alcide de Gaspari također su bili posebno važni. Na obojicu je snažno utjecalo učenje Lava XIII i njegova intelektualna ostavština. Schuman je bio izravno pod utjecajem Maritain-ove koncepcije supranacionalne demokracije kao temelja novog kršćanskog poretka.  „Europa“, rekao je Schuman, „jest ustanova opće demokracije u kršćanskom smislu riječi.“ Schuman je čvrsto pristajao uz zahtjev Učiteljstva da je konačni cilj katoličke političke akcije da se istina vjere prizna od civilnog poretka, i to po obraćenju pretežnog udjela birača.

U njenom osnovnom mehanizmu - kojega je Schumanu predložio Pio XII. i po kojem države zadržavaju suverenitet, ali se on vrši u nekim područjima preko tijela, koja su zajedničkim slaganjem za to ovlaštena – Europska unija ostaje ono što je Schuman predvidio.

Međutim, njeno prihvaćanje kulture smrti bi ga zacijelo zapanjilo. „Antikršćanska demokracija“, rekao je, „bila bi karikatura koja ima završiti u anarhiji ili tiraniji“. Sada se, zapravo, ostvaruje oboje – politička tiranija u smislu uzurpiranja nacionalnih ovlasti i društvena anarhija u smislu podrivanja obitelji, a sve pod istom kapom diktature relativizma.  

Za navedene probleme nema drugoga rješenja osim Nove evangelizacije, kojom se jedino može doći do obraćenja političkih aktera, počevši od samih birača.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh