Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Isus Krist i Presveto Trojstvo

Ono što me zanima vezano je za osobu Isusa Krista. Od kada postoji, od kada je Isus Krist? Da li je on prije stvaranja svijeta? Da li je Duh Sveti prije Isusa ili je Isus prije njega? Kaže se da Duh Sveti izlazi od Oca i Sina. Prema tom iskazu, Isus je trebao biti prije Duha, a ako je prije Duha onda znači da Bog nije imao Duha... Malo sam zbunjen po ovom pitanju, pa bih vas molio za odgovor. HVALA!


Tvoja pitanja pokazuju da promišljaš o otajstvu Boga, što je najteža, ali i najuzvišenija zadaća ljudskog uma. Nadam se da ću ti svojim odgovorom pomoći da nastaviš to promišljanje u pravom smjeru.
 
Otac, Sin i Duh Sveti jesu jedan Bog, koji je vječan. U tom smislu ne može se govoriti o tome da je jedna osoba Presvetog Trojstva „prije“ ili „poslije“ neke druge. Sin se vječno rađa od Oca, a Duh Sveti vječno izlazi od Oca i Sina kao jednog počela.

Razumijem tvoju zbunjenost, budući da u našoj, vremenom uvjetovanoj stvarnosti, roditelj uvijek postoji „prije“ rođenoga. Međutim, moramo si posvijestiti da je naš govor o Bogu uvijek analogija, usporedba s nama poznatim stvarnostima. Taj govor Crkve nadahnjuje sam Bog i on uistinu izriče određene istine. Međutim, kao i svaka analogija, takav govor ne može do kraja opisati ono o čemu govori, budući da Bog beskrajno nadilazi naša poimanja.  

Tvoje drugo pitanje bilo je o Isusovoj osobi. Isus Krist je utjelovljena druga Božanska osoba, Sin Božji i Riječ Božja. Ta je osoba uzela sebi ljudsku narav utjelovivši se „u punini vremena“, kako kaže Sveto pismo. Tada je i dobio ime „Isus“ -  konkretno je to bilo osmi dan od rođenja, određen u Mojsijevu Zakonu za obrezanje (vidi Lk 2,21). „Krist“ je naziv iz grčkog jezika, koji znači „Pomazanik“, što je također istovjetno nazivu „Mesija“, koji potječe iz hebrejskog. To je zapravo titula, koju su mu nadjenuli oni koji su u njemu prepoznali Mesiju kojega je stoljećima, prema najavama proroka, iščekivao izraelski narod.

Radi se o jednoj i istoj, vječnoj osobi prije i poslije utjelovljenja, s tom razlikom da od utjelovljenja ta osoba uz božansku ima i ljudsku narav. Također, ta je osoba Bog-spasitelj (što je značenje imena „Isus“) i nositelj punine Duha (dakle, „Krist“) od vječnosti. Međutim, dakako da su mu ta imena (ne svojstva) pridana od ljudi u vremenu, u kojem je uzeo i ljudsku narav.

Btb,
don Damir  Postavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh