Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Neurolingvističko programiranje

Poštovani don Damire,
u mom poslu jako su bitne komunikacijske vještine i tehnike, bez kojih je moje napredovanje ograničeno. Želim doista biti jako dobar komunikator. Čula sam od jedne svoje prijateljice za učenje komunikacijskih vještina bez konkurencije, NLP- neurolingvističko programiranje, te sam bila u Zagrebu na uvodnom seminaru dva dana, na temu strategije utjecajnosti. Ja bih voljela nastaviti dalje s trenigom NLP-a, što se naziva program "NLP practitioner". Čitala sam o njemu i naišla na razloge i za i protiv te sad imam dilemu. Da li je on u redu ili nije u skladu s Crkvenim stajalištem? Ja bih voljela nastaviti s ovim komunikacijskim trenigom ali bez blagoslova svoje Crkve ne želim,
Molim Vas za odgovor i unaprijed se zahvaljujem. Lijepi pozdrav, Tea


Poštovana Tea,

Gospodin te obilno obdario različitim milostima i ne sumnjam da te želi za važnu suradnicu u uređivanju ovoga svijeta, prema dobroti i istini njegova Evanđelja.

Vjerojatno ti je poznato da se često među mudrim izrekama za svakodnevni život spominju takozvana “Sokratova tri sita”. Kažu da je Sokrat inzistirao da svatko, prije nego što nešto kaže, preispita je li ono što namjerava reći najprije istinito, zatim dobro, a također i korisno. Samo ono, što prođe barem jedno od ta tri testa, ima neke vrijednosti, a dakako, najbolje bi bilo kad bi se zadovoljilo sva tri kriterija.

Mogli bismo reći da je slično s različitim metodama i tehnikama s kojima se susrećemo, a koje nam obećavaju uspjeh bilo u privatnom, bilo u poslovnom životu. Naime, i tu treba primijeniti provjere i to ove dvije: znanstvenu i duhovnu.   

Prvo treba proći naravni test, onaj znanstvene opravdanosti. Najbolje je kad imamo jasne studije koje objašnjavaju zašto i kako nešto funkcionira. Ponekad znanstvena verifikacija ide samo dotle da potvrđuje učinkovitost nekog preparata/metode/tehnike, iako još ne može točno otkriti i čemu se to duguje. Treći je mogući ishod nedokazana opravdanost ispitivanoga.

Drugi, nadnaravni kriterij, načelno nije ni potreban kada je znanstvena opravdanost čista i jasna. Naime, Bog je stvoritelj svega, i onoga što nazivamo naravnim, kao i onoga što nazivamo nadnaravnim. Pritom Gospodin sam sebi ne proturječi, te stoga u konačnici ne mogu međusobno proturječiti niti “istine znanosti” i “istine vjere”. (Međutim, objavljene istine mogu nadilaziti one empirijski provjerljive i nadopunjavati ih. Također nadnaravni zahvat može činiti iznimke od onoga što smatramo naravnim.)

U drugom slučaju – kada postoji dokazana djelotvornost, ali ne i objašnjenje – provjera vjere postaje i te kako potrebna, jer na ovom području postoji mogućnost uplitanja okultnog djelovanja.

Treći je slučaj kada ne postoji znanstvena opravdanost. Zašto bi se uopće oslanjalina nešto, što je dokazano neučinkovito? Mogući odgovor je - vjera. Tako npr. u 2 Kr 5,10 prorok Elizej nalaže gubavcu da se opere sedam puta u Jordanu kako bi se očitstio. Gubavac Naaman je ozlovoljen (jer razumski to nema smisla), ali na kraju ipak (po vjeri) posluša i zadobije ozdravljenje. Bog može djelovati po svojem stvorenju kako on hoće, pa i protiv redovitog tijeka stvari.

Međutim, ako je nešto znanstveno neopravdano, a nije niti nešto što vjera u Božju objavu od nas traži, onda bi pristajanje uz to bilo jednostavno – praznovjerje, što također može imati određenu učinkovitost (autosugestije), ali je grijeh.

Recimo da je to neki okvir u kojega sada želimo smjestiti konkretno NLP. Želim ti stoga najprije izložiti što sam o toj temi pronašao među znanstvenim člancima.

Jedan od njih nosi naslov (prevedeno) “Tridesetpet godina istraživanja neurolingvističkog programiranja. Baza istraživanja NLP-a. Prikaz stanja znanstvenog područja ili pseudoznanstvena dekoracija?». Autor je članka Tomasz Witkowski. Sažetak članka glasi ovako: “Velika popularnost terapije i treninga neurolingvističkog programiranja (NLP) nije popraćena znanjem o empirijskom utemeljenju koncepta. Članak predstavlja koncept NLP-a u svjetlu empirijskih istraživanja u istraživačkoj bazi podataka NLP-a (Neuro-Linguistic Programming Research Data Base). Između 315 članaka autor je izabrao 63 studije objavljene u časopisima s liste Instituta za znanstveno informiranje (Master Journal List of ISI). Od 33 istraživanja, 18,2% pokazuje rezultate koji podupiru postavke NLP-a, 54.5%  rezultata ne podupire te postavke, a 27.3% donosi nesigurne rezultate. Kvalitativna analiza ukazuje na veću težinu istraživanja koja ne podupiru NLP, kao i njihovu veću metodološku vrijednost u odnosu na one koji podupiru NLP. Rezultati proturječe tvrdnji o empirijskoj osnovanosti osnova NLP-a.”

Slijedeći članak objavljen je pod nazivom “Nalazi istraživanja neurolingvističkog programiranja: Podaci koji ne podupiru ili neprovjerljiva teorija?” Autor Christopher Sharpley u njemu zaključuje: “Saznanja iz sedam nedavnih studija dalje pokazuju kako podaci istraživanja ne podupiru niti osnovne postavke NLP-a niti njihovu primjenu u savjetovanju.”

Lilienfeld, Lynn i Lohr u knjizi “Znanost i pseudoznanost u kliničkoj psihologiji” također nazivaju NLP znanstveno nepotkrijepljenom terapeutskom metodom” te donose brojne primjere velikih obećanja NLP praktikanata, koja ničime nisu potkrijepljena.

Ne spada u moje područje, a nemam za to niti vremena, da sam istražujem NLP i njegovu znanstvenu opravdanost. Ostaje mi da vjerujem autoritetima, u ovom slučaju znanstvenicima, prvenstveno s područja psihologije. A oni, prema onome što sam pročitao, a što sam dijelom i tebi ovdje naveo, ne smatraju neurolingvističko programiranje (dostatno) znanstveno opravdanim.

Ukoliko se prihvati taj zaključak, ostaje više pitanje vjere ući u usavršavanje prakticiranja te metode. Ovdje se ne može raditi o poslušnosti javnoj objavi, ali moguće je da iz nekih, njemu poznatih razloga, Bog ipak želi da konkretno ti kroz to ipak prođeš. Gospodin takve osobne smjernice daje svakome u osobnoj molitvi. Međutim, ako ne primiš takvu potvrdu u molitvi, čini se da bi bilo neosnovano, a time i pogrešno upuštati se dalje u NLP.

Neka te Gospodin vodi i čuva na putu osobne izgradnje, da bude na opće dobro i Njemu na slavu.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh