Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Ayurvedska medicina

Poštovani don Damire,
ja sam odgojena u kršćanskoj vjeri, ali sam jako puno lutala zadnjih godina i uvjerila sam se u to koliko zlo donosi joga, meditacija, centar Umijeća življenja itd.. Nakon velike patnje, sada živim po 10. Božjih zapovijedi, redovito se ispovjedam, pričešćujem i idem na Svetu Misu.

Međutim, imam još uvijek neke zdravstvene probleme koje nastojim riješiti na prirodan način. Istražujući tako naletila sam na Ayurvedsku medicinu koja govori o uravnoteženoj prehrani i kombiniranju različitih biljaka i začina kod liječenja različitih bolesti. Isprobala sam neke stvari i doista pomažu. Međutim, koliko sam uspjela shvatiti, oni idu i korak dalje u tome da tvrde da prehrana utječe i na ljudski um i da je potrebno postići ravnotežu uma i tijela radi sveukupnog zdravlja. U taj dio ne želim ulaziti.

Mene zanima ako ja koristim neke od tih savjeta što se tiče začina i slično, da li ja time ulazim u područje grijeha, ili mogu u svemu tome postaviti neke granice a opet imati benefite od korištenja te prehrane, jer vidim da ima nešto i dobro u tome.

Malo sam zbunjena oko toga svega pa me zanima vaše mišljenje.
Unaprijed hvala na odgovoru.


Poštovana,

Kršćansko liječničko udruženje iz Ujedinjenog Kraljevstva smatra da ayurvedska medicina sadrži određene potpuno ispravne savjete o načinu prehrane i života općenito, ali je, kao što i sama primjećuješ, povezana s nekim nekršćanskim duhovnim disciplinama.

Već sam naziv ayurveda – «znanost o životu», ukazuje na to da se radi o školi koja je orijentirana holistički, dakle obuhvaća i duhovno područje. Konkretnije, ayurveda je vjerska, hinduistička medicina. Stoga je iz opreza načelno bolje ne koristiti ju, budući da je tu vrlo teško odijeliti «žito od kukolja», pa bi takva praksa općenito predstavljala bližu grešnu prigodu za grijeh protiv vjere. Ako se to iznimno ipak čini, valja dobro paziti i razlučivati.

Znanstvena pak istraživanja za sada ne potvrđuju ayurvedsku terapiju u smislu učinkovitog liječenja bolesti. Osobito valja paziti na lijekove koji se nabavljaju iz Indije i koriste u toj terapiji, a koji su u dosadašnjim istraživanjima znali sadržavati opasnu razinu teških metala.  

Ukoliko misliš štogod od toga koristiti, preporučam ti da najprije istražiš objektivno, znanstveno obrazloženje učinkovitosti određenog savjeta ili sastojka prehrane. Ako to postoji, nema veze što se koristi i u ayurvedi i nema razloga da to ne koristiš. Ukoliko nema takve opravdanosti, takvom praksom ušlo bi se u područje vjere, što definitivno ne bi bilo dobro.

Nadalje, ukoliko bi iz takvih izvora nabavljala bilo što, preporučam ti molitvu nad time prije korištenja.

Neka te Gospodin vodi u tvojoj potrazi za zdravljem duše i tijela.

don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh