Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Anksioznost i knjiga «Zbogom panici»

Imam dijagnosticiranu anksioznost. Bila mi je pripisana određena terapija. Nažalost, imala sam ogromne nuspojave koje su mi sve to uvećale i ne želim više niti čuti za ikakve tablete za moju ''bolest''. Čula sam za knjigu ''Zbogom panici'' Joe Barry – je li u redu da je čitam ili ne? Malo sam zbunjena svime što se danas nudi, strah me da nije i to neka zamka New Agea i niti sama ne znam više što je ispravno za čitati, a što ne. Naravno, uz to bi i dalje posjećivala psihijatra i pokušala umnožiti molitvu. Hvala. BVB


Hvaljen isus i Marija!

Malo sam istražio knjigu koju spominješ. Čini mi se da je dosta dobro prihvaćena među stručnim osobama, a i svjedočanstva ljudi koji su trpjeli od različitih oblika anksioznosti idu joj u korist.

Ponekad se, doduše, spominje da neke tehnike koje knjiga preporuča «mirišu» na New Age. Međutim, čini mi se da se različite opravdane psihoterapijske tehnike ponekad i neopravdano može sumnjičiti za to. Ukoliko se ne radi o komunikaciji i manipulaciji s duhovnim «energijama» i ukoliko se neka tehnika može shvatiti i prakticirati u skladu sa znanošću, odnosno vjerom, ne treba je olako odbacivati.

U svakom slučaju, čini mi se da ova knjiga u cjelini ne spada u New Age literaturu. Stoga ti proslijeđujem savjet sv. Pavla: «Sve provjeravajte, dobro zadržite» (1 Sol 5,21). Ukoliko naiđeš na neku teoretsku postavku ili praktični savjet koji ti se čini neprihvatljivim, možeš to uvijek detaljnije istražiti ili jednostavno preskočiti i iskoristiti onaj sadržaj knjige s kojim si u miru.

Drago mi je što i sama uviđaš potrebu što cjelovitijeg pristupa svom problemu, pa uz samostalno istraživanje ustraješ u molitvi i primanju stručne pomoći. Neka te Gospodin u svemu tome blagoslovi i donese ti potpuno zdravlje i mir.

don Damir

P.S. Možda ti pomogne i knjiga «Slamanje duha bojažljivosti i zastrašivanja», autora Johna Bevere-a.Postavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh