Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Post poslije mise

Dragi don Damire,
Davno sam čula od svećenika da se poslije mise na dan posta može normalno nastaviti jesti? Da li je to točno? Hvala unaprijed. Lijep pozdrav!


Katolički post podrazumijeva da se u danu uzme najviše jedan potpuni obrok, a uz to nešto hrane (koje ukupno treba biti manje od drugog potpunog obroka). Dakle, to je propisani maksimum hrane, odnosno minimum posta. Kako će hranu rasporediti, ostaje na samoj osobi koja posti. Dakako, može se postiti i strože.

Dakle, misa s time načelno ne mora imati ništa. Ali, budući da je Euharistija vrhunac našega dana, ujedno i trenutak kad prinosimo svoju žrtvu (cijelog života, pa tako i posta) Bogu, ima smisla tako koncipirati post da se prije mise uzdržava od hrane, a nakon mise blaguje. Uostalom, tako se i životom dobro označava pashalno otajstvo koje u misi slavimo, a kojim se od muke križa prelazi u vazmeno slavlje i gozbu Jaganjčevu.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh