Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

«Put» sv. Josemarie Escrive

Poštovani don Damire,
Josemaria Escriva u svojoj knjižici "Put" napisao je jednu misao koja mi nije do kraja dokučiva. Misao je u poglavlju "Karakter". Ona glasi ovako: Okreni leđa besramniku kada ti šapće u uho: "Čemu komplicirati život?" Iskrene zahvale unaprijed!


Poštovani!

Sv. Josemaria nam je u svoje tri knjižice – Put, Brazda i Kovačnica – dao pregršt lijepih i korisnih misli- vodilja za duhovnost u svakodnevnom životu. Drago mi je što ih čitaš i, nadam se, nastojiš provesti u djelo.

Što se tiče misli koju si naveo, radi se o tome da nas đavao – besramnik, kako ga je ovdje sv. Josemaria nazvao – nastoji obeshrabriti u duhovnom životu. Bog od nas traži život u skladu s njegovim zapovijedima. Promišljanje i razboritost. Budnost nad svojim mislima, riječima i djelima. Poziva nas da nadiđemo svoje granice. Da ne propustimo nijednu priliku za dobro. Da se kajemo i ispovijedamo ako smo već sagriješili. Da molimo druge za oprost i sami se ispričavamo. Da odvojimo vrijeme za molitvu, pa i u duhovnoj suhoći, kada nam to teško pada. Potiče nas da upoznajemo uvijek dublje svoju vjeru. Da se odričemo u korist drugih. Da po mogućnosti nađemo duhovnika i da slijedimo njegove savjete. Da savjesno obavljamo staleške dužnosti. Da često plivamo protiv struje. Da ponekad ispadamo čudni, pa i potpuno ludi u očima ovoga svijeta. Da prihvaćamo one koji nam čine zlo. Da nosimo svoj križ...

Sve ove stvari besramnik želi prikazati kao nepotrebnu komplikaciju i pretežak teret. Dakako, slijedeći mu je korak ponuditi svoj, naizgled mnogo lakši i bolji put. Međutim, svetac nas potiče da napasniku u takvim trenucima okrenemo leđa. Poput Isusa, koji se u pustinji čvrsto drži Božje volje odbijajući đavlove ponude, tako i mi, kako bi se mogli istinski oduprijeti napasti, moramo srcem vjerovati u to da postoji dobar odgovor na postavljeno pitanje: „Čemu sve to?“.

Dakle, kada nam je upućeno ovo pitanje „Čemu komplicirati život?“, trebamo se podsjetiti da je Bog beskrajno mudar i da nas ljubi, te da stoga određene „komplikacije“ do kojih nas dovodi poslušnost njemu uistinu imaju dobar i opravdan cilj, makar ga mi u tom trenutku i ne bili svjesni. Trebamo misliti i na to da je širok put koji nam đavao nudi manje kompliciran, ali sigurno vodi u propast. Da nas upravo kroz „komplikacije“ ovoga života Gospodin oblikuje, čisti, čini sebi sličnima. Da nam je već toliko puta bilo drago kada smo slijedili teži Božji put jer smo na kraju vidjeli dobre plodove. Također, trebamo se podsjetiti koliko smo već puta „nasjeli“ na đavolska obeshrabrivanja, pa pošli lakšim putem koji nas je doveo do nezadovoljstva, kajanja, osjećaja ispraznosti i propuštene prilike. Kada nas đavao prezrivo upita „Čemu sve to? Isplati li se zaista?“, trebamo mu, dakle, uvjereni u to da ima smisla služiti Bogu, okrenuti leđa. Zanemarujući njegova obeshrabrivanja, valja nam nastaviti Božjim putem.

Btb,
don Damir  Postavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh