Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Teorije zavjere

Nedavno mi je kolegica pričala o "mračnoj strani" u glazbenoj i filmskoj industriji koje su isprepletene teorijama zavjere, tajnim organizacijama (kao što su navodni illuminati) i sotonizmu. Često se u tom kontekstu spominju glazbenici kao što je Beyonce i ini slavni i uspješni. Kakav je stav Crkve prema takvim teorijama zavjere?


Crkva se u principu ne bavi različitim teorijama zavjere u njihovim pojedinostima, pa tako o njima nema niti („službeni“) stav. Međutim, Crkva je istovremeno svjesna da „svu ljudsku povijest prožimlje teška borba protiv moći mraka“ (GS 37). Tu borbu opisuje i Knjiga Otkrivenja:

„I nasta rat na nebu: Mihael i njegovi anđeli zarate se sa Zmajem. Zmaj uđe u rat i anđeli njegovi, ali ne nadvlada. I ne bijaše im više mjesta na nebu.(…) I razgnjevi se Zmaj na Ženu pa ode i zarati se s ostatkom njezina potomstva, s onima što čuvaju Božje zapovijedi i drže svjedočanstvo Isusovo“ (Otk 12, 7-8.17).

Ako, dakle, krenemo od te temeljne urote, koja je počela na nebu pobunom zlih anđela protiv Boga, možemo vidjeti da se ona nastavila u đavlovom-zmijinom vrebanju pete svim ljudima (usp. Post 3,15); zatim je zlo dalo svoj maksimum u zavjeri protiv Isusa (usp. npr. Mk 14,1; Mt 26,60), zatim protiv apostola (usp. Dj 23,12), a to traje i dalje osobito protiv onih koji su Božji.  

Iz navedenog je jasno da je izvor zavjera đavao, koji međutim ne djeluje samo neposredno. On, „knez ovoga svijeta“ (Iv 16,11), kroz povijest se uvelike služi ljudima koji mu se stavljaju na raspolaganje težeći beskrupulozno za novcem, čašću i vlašću. A takvih, nažalost, ima u svakom vremenu i svakom društvu.

Skriveno, zavjereničko postupanje po svojoj je naravi svojstveno zlu jer „tko god čini zlo, mrzi svjetlost i ne dolazi k svjetlosti da se ne razotkriju djela njegova“ (Iv 3,20). Nasuprot tome, „tko čini istinu, dolazi k svjetlosti nek bude bjelodano da su djela njegova u Bogu učinjena“ (Iv 3,21). Stoga je prirodno mjesto zla, pa tako i zavjera, u tajnim društvima.

Kanon 1374. Zakonika kanonskog prava stoga zabranjuje katolicima pod prijetnjom kazni sudjelovati u društvima koja rovare protiv Crkve (a što je neodvojivo od rovarenja protiv Boga i njegovih zapovijedi). Pritom se zapravo misli na spomenuta tajna društva, kao što su masoni, čijim se zavjerama Crkva javno protivi od 18.st. Što se tiče sotonističkih društava, iz prakse Crkve jasno je da ona uistinu postoje, a iz njihove naravi jasno je zašto su tajna.

Dostupna su prilično brojna svjedočanstva osoba koje su pripadale spomenutim društvima, što teoretičarima zavjere svakako daje „materijala“ i pridonosi njihovoj vjerodostojnosti. Ipak, svakako da među tim, često međusobno oprečnim teorijama, mnogo toga nije točno, a ima i puno šarlatanstva, samopromocije i stvarno apsurdnih tvrdnji.   

Iako nečije kršćansko poslanje može biti da se posebno posveti „raskrinkavanju djela tame“ (Ef 5,11), ipak to za redoviti kršćanski život nije toliko potrebno. Dapače, bavljenje time tko od poznatih i moćnih pripada ovom ili onom tajnom društvu može biti odlična prilika Neprijatelju da nas zaplete u nezdravu znatiželju i jalov posao, te odvrati naš pogled od Boga i pažnju od rada na sebi. Stoga je korisnije izgrađivati se u vjeri i steći sposobnost razlučivanja duhova. Vjernik koji je u tome izvježban i bez puno suvišnih informacija moći će prepoznati i izbjeći one sadržaje i strukture koje odišu duhom koji nije od Boga. Moći će im se, također, u slučaju potrebe i suprotstaviti.  

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh