Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Možemo li znati da smo spašeni?

Možemo li znati jesmo li spašeni? Naime 1 Iv 5, 13 kaže da ako vjerujemo, znamo. Što je strašno zbunjujuće jer poznajem mnogo tekstova koji govore o radu na spasenju (Fil 2, Mk 13, 13..).
Hvala!


Biti spašen znači iz stanja grijeha, smrti i podložnosti đavlu prijeći u zajedništvo ljubavi s Bogom, zajedništvo koje je izvor punine života i svakog blaženstva sada i u vječnosti. U to stanje milosti prelazimo krštenjem, a nakon krštenja vraćamo se u to stanje sakramentom ispovijedi, ukoliko smo iz njega ispali teškim grijehom. Ukoliko je, dakle, osoba krštena i pravo ispovjeđena i nastoji živjeti vjeru najbolje što može, ona ima znanje (koje dolazi po vjeri!) da je spašena i da će, umre li u tom stanju, baštiniti i vječni spas (ovdje je pak znanje usko povezano s nadom). Tako, primjerice, sveti Pavao zna da mu je „pripravljen vijenac pravednosti“ (2 Tim 4,8).   

No, budući da je cijeli vjernički život borba protiv zla, čovjek treba također „sa strahom i trepetom raditi oko svoga spasenja“ (Fil 2,12), jer samo onaj „tko ustraje do kraja, bit će spašen“ (Mk 13,13). Naime, rečeno je po proroku Ezekielu: „Ako li se pravednik odvrati od svoje pravednosti i stane činiti nepravdu i sve gadosti koje radi bezbožnik - hoće li živjeti?  Sva pravedna djela koja bijaše činio zaboravit će se, a zbog svoje nevjere kojom se iznevjerio i zbog grijeha što ih počini, umrijet će“ (Ez 18,24). Spasenje ili ne-spasenje definitivno je tek od časa smrti.

Dakle, u vjeri možemo imati znanje da smo spašeni, ali također trebamo „što revnije nastojati učvrstiti svoj poziv i izabranje“ kako bi nam se „bogato osiguralo ulazak u vječno kraljevstvo Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista“ (2Pt 1,10-11).

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh