Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Vježbe «Pet Tibetanaca»

Rekli ste jednom da yoga nije od Boga i da treba ispovijediti takve radnje. Osobno duže vrijeme izvodim vježbe poznate pod nazivom Pet Tibetanaca koje su prihvaćene kao vrlo učinkovit oblik brzih vježbi za rastezanje. U linku je objašnjeno više: http://zena.hr/article.aspx?ID=184 [1] Meni su se prvenstveno svidjele zbog toga jer su me dobro rastegnule, osjećala bih se "otkočenom" tokom dana. Ostale spomenute
blagodati tih vježbi nisu mi bile ni bitne. Ima li u tim vježbama pokreta koji su podređeni hinduizmu i ako ih izvodim, a da ni ne znam, može li to negativno utjecati na mene? Je li uistinu ta navika loša i trebam li je se odviknuti? Unaprijed hvala!


Hvaljen Isus i Marija!

Kao i u slučaju borilačkih vještina, postoji rasprava o tome u kojim se slučajevima i u kojoj mjeri mogu odvojiti tjelesne vježbe od duhovne pozadine iz koje te vježbe dolaze. Prijepor donekle podsjeća na situaciju u prvoj Crkvi, kada se raspravljalo o tome može li se jesti meso posvećeno idolima, kako nam o tome govori Prva poslanica Korinćanima. Meso po sebi nije loše (osim ako je pokvareno), ali je povezano s poganskim, demonskim kultom. Sveti Pavao u toj stvari zaključuje da je potrebna vrlo izgrađena duhovnost kako bi čovjek to mogao činiti mirne savjesti. S druge strane čak i takvima, «izgrađenima», bolje je suzdržati se od takvih, dvojbenih stvari zbog opasnosti od sablažnjavanja ostalih.   

Kada pitaš jesu li pokreti tih vježbi podređeni hinduizmu, to jasno slijedi iz članka čiji si mi link sama poslala (budizam je u svojoj «teološkoj antropologiji» neodvojiv od hinduizma). Jesi li sigurna da ti takva vježba, koja se eksplicitno povezuje s čakrama, neće duhovno škoditi, ako ništa barem nemirom? Ima li drugih vježbi, koje ti neće stvarati takve probleme?

Na tvom mjestu išao bih sigurnim putem, a na tebi je da u svojoj savjesti doneseš osobnu odluku.   

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh