Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Družba «Braće hrvatskog zmaja»

Hvaljen Isus i Marija!
Molio bih mišljenje o simbolu zmaja. Je li zmaj samo simbol zla? (Non draco sit mihi dux; Sv. Benedikt). Ako jest, je li Družba braće hrvatskog zmaja sa svojim nazivom i simbolikom u proturječju sa Crkvom? A opet, navodni članovi Družbe su bili ili još uvijek jesu Stepinac, Kuharić, Bogović, Kokša, Jezerinac…, zbog toga mi ta priča djeluje zbunjujuće. Pozdrav, Toni


Dragi Toni,

Smboli su poprilično elastična stvarnost. Evo jednog drastičnog primjera za to. Zmija se smatra gotovo jednoznačnim simbolom zla, a opet sam Isus kaže da budemo mudri kao zmije. Na drugom mjestu evanđelist Ivan piše da će Sin Čovječji biti podignut kao što je nekad Mojsije podignuo zmiju u pustinji, pri čemu izgleda da zmija postaje simbol samoga Krista.

Ovaj primjer, kao i neki drugi (već sam nešto pisao o tome pod temom «Simbolika sove») trebali bi biti dobra kočnica različitim teoretičarima zavjera sklonima naprečac proglasiti sotonistima sve koji imaju bilo kakve veze s nekim njima neprihvatljivim simbolom.

O samoj Družbi «Braće Hrvatskog Zmaja» imam samo ona saznanja koja su dostupna svima. Tako se na samoj njihovoj web stranici, ali i iz drugih izvora može utvrditi kako Družba djeluje na kulturnom području, baveći se izdavaštvom, podižući spomenike i druga spomen obilježja, organizirajući tribine i tome slično. Koliko mi je poznato, u tome nema ništa sporno.

Ono oko čega se stvara sumnja jest sama simbolika zmaja, zastupljenog u imenu Družbe, posebnom nazivu svakog njenog člana, te na drugim mjestima. Argumentira se kako je biblijski zmaj sam Sotona i iz toga se zaključuje da Družba služi Sotoni. Također, u nekim komentarima obredi se Družbe opisuju kao poganski te se iz njih iščitava protukršćanska simbolika i inicijacija u okultno, te povezanost s masonerijom. Ispada u najmanju ruku čudno i da društvo koje se naziva po zmaju ima za zaštitnika svetog Jurja, budući da se tom svecu upravo i pripisuje ubijanje zmaja.   

Moram priznati da nisam naišao na neki odgovor Družbe na te optužbe. Međutim, u prilog Družbi govori sudjelovanje brojnih katoličkih biskupa i svećenika u njoj. Spominje se i počasno članstvo kardinala Stepinca, koji je proglašeni blaženik i poznati protivnik masonerije i uopće udruženja nespojivih s katoličkom vjerom. Budući da Crkva pod prijetnjom kazni zabranjuje sudjelovanje u društvima koja rovare protiv nje, za pretpostaviti je da spomenuta članstva ne bi bila moguća, barem ne javno. Također, tu je i javna web stranica s imenima brojnih članova, što se baš i ne uklapa u način djelovanja tajnog društva. Uostalom, djelatnosti Družbe dostupne su javnosti, iako ne i njihovi sastanci (tako djeluju sve udruge, stranke, klubovi...).   

Što se tiče simbolike zmaja, on u heraldici obično predstavlja hrabrost i zaštitu, a ponekad i mudrost, te je zapravo dosta čest u grbovima. No, usprkos prilično dugom traženju, nisam uspio naći pozitivnu simboliku zmaja u kršćanstvu. Stoga i meni ostaje nejasno čemu upravo taj simbol u Družbi koja ima i svog katoličkog kapelana, te se predstavlja kao nasljednica viteškog reda (također zmajskog imena) osnovanog da brani kršćanstvo.  

Svakako bi bilo dobro kada bi spomenuta Družba, koja vjerojatno sama poznaje svoje simbole i ceremonije, dala zainteresiranoj javnosti neko dobro objašnjenje i tako raspršila sumnje, ako su već neutemeljene.

Btb,
don Damir   Postavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh