Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

„Muško i žensko stvori ih“ i smisao celibata

Ako Bog kaže: "nije dobro da čovjek bude sam" i zato "na sliku svoju stvori čovjeka, muško i žensko stvori ih", zar onda celibat ne čini osobu zakinutom i neusklađenom sa tim Stvoriteljevim planom? I da li je osoba u celibatu zakinuta za žarku ljubav i sreću koju mogu imati bračni drugovi? Hvala Vam od srca! Božidar


Dragi Božidare!

Celibat je kroz cijelu povijest Crkve uvijek bio posebno zanimljiva tema. Nastojat ću ti približiti nauk Crkve o tom pitanju.

Ivan Pavao II. u teologiji tijela piše: „Kada je Bog – Jahve rekao, „Nije dobro da čovjek bude sam“ (Post 2,18) potvrdio je da „sam“, čovjek ne može u potpunosti ostvariti svoju bit. Ostvaruje je samo postojanjem „s nekime“ – i što je još dublje i potpunije – postojanjem „za nekoga““. Sveti papa nastavlja kako čovjek pozvan na uzdržljivost u celibatu „postaje sposoban otkriti u toj svojoj samoći… novi i čak još puniji oblik međusubjektivnog zajedništva s drugima“. Dalje tumači kako „tu usmjerenost poziva izričito objašnjava izraz „ poradi kraljevstva nebeskog““, što je neodvojivo od ostvarenja trojstveno oblikovanog zajedništva.

Redovnici i redovnice to zajedništvo na poseban način ostvaruju unutar svojih zajednica. O celibatu pak dijecezanskih svećenika piše don Mladen Parlov: „Vlastiti će celibat živjeti u radosti tek po posvemašnjem uranjanju u zajednicu kojoj je pozvan i poslan služiti, po darivanju i izgradnji bogatih međusobnih odnosa te razvijajući vlastitu afektivnost i brojne prijateljske odnose što će mu donijeti puno radosti i zadovoljstva“. No, također se zbog opasnosti samoće i dijecezanskim svećenicima usrdno preporučuje zajednički život ili barem neki oblik životnog zajedništva (Direktorij za život i službu prezbitera 72-76).

Sveti Pavao u Poslanici Efežanima otkriva kako je sakrament ženidbe ipak samo znak jedne dublje stvarnosti – odnosa Krista i Crkve. Stoga upravo po celibatu osoba ima priliku na poseban način uživati samu tu stvarnost - predokus svadbene gozbe Jaganjčeve (usp. Otk 19,9) i budućega svijeta gdje se ljudi ne žene niti udaju (usp. Lk 20,35).   

Tako, ispravno shvaćen i življen celibat nipošto ne čini čovjeka zakinutim i neusklađenim s Bogom, dapače. Ne smije se zaboraviti da je to način života samoga Krista, pravoga čovjeka i pravoga Boga, kao i njegovih apostola, te gotovo bezbrojnih svetaca kroz povijest, sve do danas. No, istina je da taj način života nije za svakoga niti razumljiv niti moguć. Zato Isus i kaže: „Tko može shvatiti, neka shvati“ (Mt 19,12).  

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh