Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Mogu li laici polagati ruke?

Bio sam na nekim duhovnim seminarima koje su vodili karizmatici laici pa me zanima da li oni smiju polagati ruke? Kakav je stav Crkve o tome jer sam čuo od nekih osoba da to nije preporučljivo?


Poštovani!

Za odgovor na vaše pitanje možda je najbolje krenuti od Sv. pisma:

Br 8,10: „Kad dovedeš levite pred Jahvu, neka Izraelci stave na njih svoje ruke.“

Mk 16,17-18: „A ovi će znakovi pratiti one koji uzvjeruju: u ime će moje izganjati zloduhe, novim će jezicima zboriti, zmije uzimati; i popiju li što smrtonosno, ne, neće im nauditi; na nemoćnike će ruke polagati, i bit će im dobro."

Ova dva svetopisamska citata, prvi starozavjetni a drugi novozavjetni, govore o tome da laici (doslovno: članovi Božjeg naroda) polažu ruke.

Sama ta praksa po sebi stoga nije sporna. Ipak, valja paziti na to da ne dođe do zabune: jedno je sakramentalno polaganje ruku biskupa i svećenika (primjerice u svetom ređenju i bolesničkom pomazanju), a drugo je „neformalno“ polaganje ruku.

Nadalje, budući da čin polaganja ruku nekako podrazumijeva povjerenje u molitveno posredovanje osobe koja polaže ruke, jasno je da su vjernici skloniji to povjerenje ukazati službenicima Crkve i onim laicima koji su im poznati po svom primjerenom kršćanskom životu.

Ovaj stav promiče ICCRS (Međunarodna služba Katoličke karizmatske obnove), kao što je vidljivo iz dokumenta na slijedećem linku:
http://www.iccrs.org/public/img_catalogo/prodotti/QDC02_En.pdf

Neka te Gospodin blagoslovi i čuva,
don Damir
 Postavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh